Pátek, 29. března 2024

MEDOVÝ DEN V OLOMOUCI

MEDOVÝ DEN V OLOMOUCI

V sobotu dne 10. září se bude konat již 3. ročník Medového dne v Olomouci. Akce kterou podpořil také Magistrát města Olomouce je určena především občanům města, a dětem , ale na své si přijdou také včelaři a zájemci o přírodní a včelí produkty. Akce začíná v sobotu v 9,00hod., kdy budou v celém areálu letiště připraveny stánky s včelími produkty, rukodělná stanoviště pro děti, včelí stezka, ukázky vytáčení medu, ukázka včelího úlu,ochutnávka medoviny. Pro odbornou veřejnost začíná v 10hod. přednáška o včelaření („Včelaření od A do Z“) a z oboru přírodní kosmetiky si zájemci mohou poslechnout rady a recepty na použití včelích produktů například při alergiích. Na akci Medový den navazuje Letecký den, který bude pokračovat do odpoledních hodin. Vstupné je zdarma. 
V případě jakýchkoli dotazů kontaktujte prosím organizátory : Zdenka Koppová, Včelařské potřeby Olomouc-Velkoobchod, tel. 585425821, 603/525740, 603/868786.

Máte rádi med nebo byste dali spíše přednost medovině ? Umíte si vlastnoručně vyrobit svíčku ? Víte jak se med získává z včelích plástů ?
Pokud vás alespoň jedna věta oslovila a nebo hledáte cíl sobotního výletu jste srdečně zváni na tradiční „Medový den“ v Olomouci.
V areálu letiště v Olomouci - Neředíně na vás v sobotu od 9 hodin budou čekat zajímavosti a také včelí produkty od obchodníků z celé Moravy. Můžete si zakoupit hned několik druhů medu, ochutnat medovinu nebo si domů odnést různé druhy výrobků z včelích produktů – svíčky ze včelího vosku, kosmetiku, květový pyl, propolis, mateří kašičku.
Pomocí skleněného úlu se zájemci budou moci podívat přímo do srdce včelího domova a najít si včelí královnu. Na Medovém dni se můžete seznámit se zpracováním medu z plástů, a každý bude mít možnost si sám a vlastnoručně vytočit svou skleničku medu. Pro milovníky medu bude připravena ochutnávka nejrůznějších druhů včelích medů.
Pro zájemce o nové poznatky začíná od 10 hodin odborná přednáška o včelaření s názvem „Včelaření od A do Z“, kterou doplní výstavka a prodej pomůcek pro včelaře se slevou. Zájemci o zdravou kosmetiku a doplňky výživy z včelích produktů jsou zváni na  přednášku MUDr. Hajduškové „Včelí produkty a alergie“. Přednášky jsou pro zájemce zdarma.

Ti co s sebou vezmou děti se nemusí bát, že se tu budou nudit. Od 10 hodin pro ně bude nachystáno několik stanovišť, kde se naučí poznávat důležité medonosné květiny, vyzkouší si vyrobit a ozdobit svíčku, nebo si na památku odnesou vlastnoručně zhotovenou včelku. Pro odvážné bude nachystán „včelařský bobřík odvahy“. Kolem celého areálu bude také připravena Včelí stezka, na které si mohou děti vyzkoušet své vědomosti o včelách. Ty nejšikovnější účastníky odmění ve 12hodin osobně „Včelí královna“ a předá jim dárky.
Akci již pravidelně pořádá firma Včelařské potřeby – velkoobchod v Olomouci – Neředíně za podpory Magistrátu města Olomouce.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů