Čtvrtek, 28. března 2024

NKÚ má pochybnosti nad využitím dotací na škody po povodních

NKÚ má pochybnosti nad využitím dotací na škody po povodních
PRAHA - Nejvyšší kontrolní úřad má podle úterní Mladé fronty Dnes (MfD) pochybnosti nad tím, jak byly využity miliony korun z dotací, které ministerstva zemědělství a životního prostředí poskytla na likvidaci škod po povodních v roce 2002.

Z mnoha miliard korun, které stát na obnovu poskytl, se kontroloři zaměřili na 537 milionů. "Nedostatky jsme zjistili u 193 milionů, tedy u téměř poloviny kontrolované částky," řekla MfD mluvčí NKÚ Julie Šebelová. Podle mluvčího ministerstva zemědělství Pavla Kováře ale kontrola dopadla dobře. "Zprávu NKÚ pokládáme za pochvalu naší činnosti. Vytýkané nedostatky jsou spíše drobné a technické záležitosti. Žádné závažné provinění zjištěno nebylo," řekl.

NKÚ podle MfD ministerstvu zemědělství vyčítá, jakým způsobem byla zpracována dokumentace nutná pro dotace. "Ministerstvo také neprověřilo, zda množství požadovaných peněz bylo odůvodněné, či nikoli. V některých případech jsme dokonce zjistili, že z peněz určených na likvidaci škod byly zaplaceny stavby, které se záplavami přímo nesouvisely," uvedla Šebelová.

Kontrolní úřad proto podle MfD požaduje dodatečné prošetření a zdokumentování škod, aby se ze státních peněz neplatily projekty, které s povodněmi nesouvisejí. Ministerstvo však něco takového odmítá, píše MfD.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů