Středa, 24. dubna 2024

Máte doma přírodní pračku vzduchu?

Kdo by doma neměl, ať už na okenním parapetu nebo i volně v místnostech rostliny v květináčích.
Máte doma přírodní pračku vzduchu?

Mimo to, že v nás probouzejí optimismus, podporují také imunitu našeho organismu. Dodávají tolik potřebnou životadárnou, harmonizující a léčivou zeleň nejen pro naše oči. Už jenom jejich barva v nás tak navozuje pocit svěžesti, klidu i bezpečí domova a zbavuje tak naši psychiku stresu a napětí. A co teprve jejich blahodárný vliv na naše zdraví, například pokud se jedná o dýchání. Pokojové rostliny jsou vlastně přirozenou čističkou a zvlhčovačem vzduchu.

Veškeré rostliny v různých částech světa musí čelit více či méně přirozenému znečištění prostředí a různým chemickým látkám, které jí škodí. Za dobu své existence na Zemi, si tak různé rostliny vypracovaly určité obranné mechanismy, které jim pomáhají v nepříznivém prostředí přežít. Zajímavý je způsob, jak rostliny likvidují různé škodlivé látky. V některých případech totiž mohou tyto látky, které získají ze vzduchu, přeměňovat na jiné chemické látky nebo je pohltit a uložit do svých buněk. V nich jsou pak takové toxiny uloženy po celý další život rostliny. Pokud se nebezpečné látky ukládají do nadzemní části rostlin, je pak jejich následná likvidace mnohem jednodušší.

Zelené rostliny jsou tak nejen kouskem živé přírody, který ozdobí naše domovy, ale přinášejí radost do často tak strohých a neosobních kanceláří. V současné době čím dále tím více lidí tráví většinu svého života v uzavřených objektech, které mnohdy obsahují různé vybavení, jenž negativně působí na okolní prostředí. V každém takovém objektu se do vzduchu dostává určité množství toxinů a jiných znečišťujících látek jak z neživých, tak živých objektů. Například jenom každý člověk vedle různých toxinů odpařuje do vzduchu i alkoholové směsi a to nemusel požít ani kapku alkoholického nápoje.

Nejen v kancelářích, ale i ve výrobních prostorách a dalších místech může docházet k zvýšenému výskytu znečištěného vzduchu. Mohou za to mnohé faktory, od nátěrů na stěnách až po elektrospotřebiče. Zvláště v uzavřených klimatizovaných místnostech se může koncentrace zdraví škodlivých látek zvyšovat nad únosnou mez. Z neživých věcí negativně působí na prostředí například některé plasty, guma, koberce, lepidlo, nátěrové hmoty, ale i například tiskárna či monitor počítače. Vedle mnoha škodlivin chemického rázu, musíme počítat u dnes tak potřebných počítačů i s negativy v podobě elekromagnetických emisí. Mezi nejvíce problematické láky, které se v dnešní době do vzduchu dostávají patří formaldehyd, benzen a trichlorethylen. Přestože nejsem chemik, znějí názvy těchto látek dostatečně nebezpečně na to, abych se jim snažil co nejvíce vyhýbat. Rostliny neustále odpařují vodu, kořeny ji nasávají a listy ji zase v jiné formě vydechují ven. Jeden list dokáže během půl hodiny odpařit tolik vody, co sám váží. Čím je tedy povrch listů větší, tím více škodlivin dokáže rostlina zlikvidovat. Přidáme-li k tomu jejich schopnost pohlcovat oxid uhličitý, různé cizorodé částice, prach a tabákový kouř a naopak zvyšovat obsah kyslíku ve vzduchu, pak je jejich význam dostatečně zřejmý.

Podobný problém jako v běžné kanceláři však je nutné řešit v i například v případě dlouhodobějšího pobytu v kosmické stanici. Vedle čistě technologických řešení na čištění vzduchu zjišťovali vědci z Amerického úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA), jak si s takto znečištěním prostředím poradí různé rostliny a zda by jich při vesmírných letech nešlo tímto způsobem využít. Výzkumníci z NASA při hledání vhodných rostlinných společníků pro kosmonauty testovali rostliny v uzavřených nádobách. V nich zvýšili přítomnost škodlivé látky a za čtyřiadvacet hodin změřili, jak si s tou kterou problematickou chemikálií rostlinka poradila. Na základě této studie bylo zjištěno, že mnohé pokojové rostliny, které se doposud používaly především k dekoračním účelům, mohou poměrně dobře pomoci při čištění vzduchu. Rostliny nasávají chemické sloučeniny ze vzduchu prostřednictvím tenkých otvorů v listech, ale laboratorní výzkumy také prokázaly, že kořeny a stonky hrají v tomto procesu také určitou roli. Podle výsledků lze vhodnou kombinací přírodních prostředků a technologie dosáhnout zvýšení efektivity rostlin při likvidaci toxinů z atmosféry. Taková živá čistička vzduchu by se mohla skládat z kombinace aktivního uhlí, větráčku a vhodné rostliny. Rostlinka by přitom rostla přímo z uhlí a měla by za úkol v něm snižovat množství zachycených látek, jejich absorpcí.

No nebudeme prozatím fantazírovat a raději si řekneme něco o konkrétních rostlinách. K nejznámějším a nejrozšířenějším pračkám vzduchu v našich domovech, patří filodendron, jak popínavý, tak i nepopínavý. Mnozí z vás už určitě vyzkoušeli, jak nenáročný je na pěstování vzhledem k tomu, že snáší i teploty kolem deseti stupňů Celsia. Takže kdo by do něj řekl, že je velmi účinný při odstraňování molekul formaldehydu. Stonky další takové rostliny, jako je Scindapsus, zase mohou narůst až do délky hodně přes dva metry. To je pak panečku pořádný povrch listů k odpařování vody a praní vzduchu. Pokud máte, třeba za oknem, kvetoucí azalku, můžete si být jisti, že podobně jako kamélie a geránie dokáže vstřebávat a odstraňovat částečky těžkých kovů, například olova. Docela obyčejný fikus zvyšuje přirozenou potivostí listů vlhkost o 30 - 60 procent a navíc si poradí s formaldehydem, rychlostí až dvanáct mikrogramů za hodinu. Jestliže jste si koupili nový nábytek, přišel by vám vhod takový zelenec. Ten je totiž vhodný nejen do míst, kde se hodně kouří, ale především kvůli lakovanému nábytku, protože absorbuje xylen a velká množství formaldehydu. Tyto prchavé látky dokáže eliminovat i břečťan a tchynin jazyk. Podobně jsou na tom i různé ozdobné kapradiny, palmy, ale i banánovník a monstera. Do průmyslových prostor jsou zase velmi vhodné téměř všechny dracény, protože dokáží v rekordně krátkých časech zlikvidovat formaldehyd a benzen, ale stejně tak se hodí pro vaši ložnici nebo obývák. Prospěšné jsou také rostliny, které společně s vodou uvolňují z listů i některé příznivě působící látky, jako například eukalyptus. Jeho silice, které odpařuje, zbavují okolí choroboplodných zárodků.

Z předchozích řádek jasně vyplývá, že při vhodném výběru rostlinek do kanceláře či domácí pracovny, lze poměrně jednoduchým způsobem snížit znečištění vzduchu, ale také zvýšit jeho vlhkost. Veškerá flóra má navíc příznivý vliv na lidskou psychiku a může také snížit riziko očních onemocnění, které mohou být důsledkem dlouhé práce počítačem, což v dnešní době určitě není nezanedbatelné.

Autor: Jaroslav Žíně
Zdroj: http://zena.centrum.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů