Pátek, 29. března 2024

Voda klesá, New Orleans zničen

Voda klesá, New Orleans zničen

NEW ORLEANS - Vodní hladina v zaplaveném New Orleans začala včera, tedy týden po hurikánu Katrina, klesat. Policie už potlačila násilnosti, ale město je zcela zničeno a nikdo by tam neměl zůstávat.

Ženisté v noci na včerejšek opravili 60metrovou průrvu v hrázi u 17. ulice, kterou do města z výše položeného jezera Pontchartrain proudila voda. Nepřetržité odčerpávání vedlo v několika čtvrtích k poklesu hladiny téměř o 30 centimetrů, přes snahu o obnovení dodávek elektřiny však ve městě zůstávalo bez proudu téměř 800 000 domácností.

Policisté dům po domu hledali obyvatele, kteří město ještě neopustili. Mezi dobrovolníky byl i herec Sean Penn. Nyní vidíme první pokrok, očekávali jsme však, že se dostaví dříve, řekl neworleanský starosta Ray Nagin. Voda po hurikánu zaplavila 80 procent rozlohy města až do výše šesti metrů. Říkáme jim, že město je zničeno. Je zcela zničeno, řekl policejní šéf Warren Riley. Není žádný důvod zde setrvávat. Není tu žádné jídlo, žádná práce, prostě nic, dodal. Odhadl, že ve městě zůstává kolem 10 000 lidí. Úřady se obávaly propuknutí nemocí, armáda žádala o postřik zaplavených oblastí přípravkem proti komárům.

Oficiální počet obětí stoupl včera na 246, Nagin ale odhaduje, že může jejich počet dosáhnout 10 000. Těla byla svážena do provizorní márnice poblíž louisianské metropole, kde probíhá identifikace.

Bezpečnostní síly včera dostaly pod kontrolu ulice New Orleans po několika dnech násilí, včetně vražd, znásilňování a rabování. Policie také oznámila, že třetina z 1641 městských strážníků je nezvěstná. Část z nich byla zřejmě uvězněna ve svých domech, další hledali své příbuzné, ale někteří podle všeho dezertovali. Pokračovala rovněž kritika šéfa Bílého domu George W. Bushe. Místní tisk žádal odvolání všech úředníků Federální agentury pro řízení záchranných prací pro neschopnost. Naše vláda tyto lidi na začátku nechala na holičkách. To je bez diskuse, připojil se bývalý prezident Bill Clinton. Mnoho lidí zvažuje žalobu na federální vládu, protože protipovodňové hráze byly konstruovány jen na hurikán číslo tři, zatímco Katrina dosáhla pátého stupně. Nad Atlantikem se o víkendu začal formovat nový hurikán Maria.

Pomoc zaplaveným oblastem nabídlo 21 členských zemí EU, včetně ČR, ale distribuci evropské pomoci doprovázejí na americké straně organizační problémy. Řekla to včera mluvčí Evropské komise Barbara Helfferichová. Zasažený region navštívil v pondělí Bush, čímž vzbudil i vlnu odporu. Naše vlast nás opustila. Jsme naštvaní, pane prezidente. Naši lidé si zasloužili zachránit. Mnoho z těch, co mohli být, nebyli. Je to chyba vlády, otiskl podle včerejšího deníku The Times místní list The Times-Picayune.

Zdroj:Haló noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů