Olomouc - Prodavačům volně rostoucích hub mnohdy chybí nezbytné osvědčení. Často
plodnice skladují a přepravují za nevyhovujících teplotních podmínek. K takovým
závěrům dospěli v uplynulých týdnech při kontrolách pracovníci Státní zemědělské
a potravinářské inspekce (SZPI). Dostatek hub přivedl některé sběrače k
rozhodnutí je nabízet v tržnicích nebo dokonce u silnic. "Při dvou desítkách
kontrol prodejců hub jsme zjistili, že třetina z nich neměla požadované
osvědčení,"uvedl ředitel oblastního inspektorátu SZPI Jindřich Smička. Přibližně
stejný počet prodejců skladoval a přepravoval houby při teplotě nad 10 Celsia,
což naše legislativa nepřipouští. "V těchto případech jsme prodej okamžitě
zakázali,"uvedl Smička. Za chybějící osvědčení si potom podnikavci vysloužili
pokuty ve správním řízení. "Finanční sankce za tyto nedostatky se pohybují v
tisícovkách korun,"vysvětlil. Osvědčení o prodeji hub mohou zájemci získat na
Krajské hygienické stanici (KHS) po vykonání předepsaných zkoušek. "Adepti
musejí podle atlasu rozeznat několik desítek hub, především ty
jedovaté,"poznamenala Marie Procházková z KHS. Zájem o zkoušky je podle ní
minimální, ročně se jedná o jedince. "Ze známých druhů hub se například nesmějí
prodávat muchomůrky růžovky nebo takzvané babky. Ty první proto, že jsou snadno
zaměnitelné s jedovatými muchomůrkami, druhé proto, že rychle poléhají
zkáze,"připomněl Smička. Volně rostoucí houby se smějí prodávat jen do tří dnů
od nasbírání. Nesmějí být plesnivé, nahnilé, či zapařené. "Přípustný je na nich
pouze jediný řez,"upozornil ředitel Smička.
Olomouc - Prodavačům volně rostoucích hub mnohdy chybí nezbytné osvědčení. Často plodnice skladují a přepravují za nevyhovujících teplotních podmínek. K takovým závěrům dospěli v uplynulých týdnech při kontrolách pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI). Dostatek hub přivedl některé sběrače k rozhodnutí je nabízet v tržnicích nebo dokonce u silnic. "Při dvou desítkách kontrol prodejců hub jsme zjistili, že třetina z nich neměla požadované osvědčení,"uvedl ředitel oblastního inspektorátu SZPI Jindřich Smička. Přibližně stejný počet prodejců skladoval a přepravoval houby při teplotě nad 10 Celsia, což naše legislativa nepřipouští. "V těchto případech jsme prodej okamžitě zakázali,"uvedl Smička. Za chybějící osvědčení si potom podnikavci vysloužili pokuty ve správním řízení. "Finanční sankce za tyto nedostatky se pohybují v tisícovkách korun,"vysvětlil. Osvědčení o prodeji hub mohou zájemci získat na Krajské hygienické stanici (KHS) po vykonání předepsaných zkoušek. "Adepti musejí podle atlasu rozeznat několik desítek hub, především ty jedovaté,"poznamenala Marie Procházková z KHS. Zájem o zkoušky je podle ní minimální, ročně se jedná o jedince. "Ze známých druhů hub se například nesmějí prodávat muchomůrky růžovky nebo takzvané babky. Ty první proto, že jsou snadno zaměnitelné s jedovatými muchomůrkami, druhé proto, že rychle poléhají zkáze,"připomněl Smička. Volně rostoucí houby se smějí prodávat jen do tří dnů od nasbírání. Nesmějí být plesnivé, nahnilé, či zapařené. "Přípustný je na nich pouze jediný řez,"upozornil ředitel Smička.