Středa, 24. dubna 2024

OPEC nemůže pomoci

OPEC nemůže pomoci
Česká republika by měla snížit náročnost svého hrubého domácího produktu na spotřebu energie. Ve srovnání s okolními zeměmi totiž postupuje pomaleji. Ve zprávě Mezinárodní energetické agentury (IEA), kterou včera představil v Praze její šéf Claude Mandil, zazněla kritika také na vysoké emise české energetiky a některé ambiciózní body energetické politiky vlády.

HN: Kritizujete českou energetickou politiku. Který stát má tedy podle vás dobře nastavenou spotřebu energií?
Nerad sestavuji žebříčky o tom, kdo je lepší a kdo horší. Vždy záleží na zvoleném kritériu. Například Česká republika má nejvyšší emise na jednotku hrubého domácího produktu ze všech členských zemí IEA. Když mám říci, které státy mají rozumnou energetickou politiku, tak v Evropě jsou to severské země.

HN: Jakou vidíte budoucnost alternativních zdrojů energie, zvláště s ohledem na současnou "ropnou krizi"?
Jsou velmi důležité a budou nabývat na významu. Budeme potřebovat všechny, jadernou, větrnou či energii získávanou z biomasy. Ta má velkou budoucnost a přináší také hodně synergií, tedy především pro zemědělský sektor. U jaderné energie je třeba vyřešit otázku odpadu.

HN: Může v současné situaci na trhu ropy pomoci Organizace zemí vyvážejících ropu? Tak jako to udělala například v roce 2003 na počátku irácké války, kdy prudce zvýšila produkci?
Bohužel v dnešní době to možné není. OPEC nemá nyní možnost zvýšit kapacitu těžby a navíc produkuje spíše těžkou ropu a na trhu nyní chybí lehká ropa a ropné produkty. Proto jsme také uvolnili strategické zásoby.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů