Sobota, 20. dubna 2024

Letní škola Národní sítě Zdravých měst letos již počtvrté

Letní škola Národní sítě Zdravých měst letos již počtvrté

Celkem čtyřdenní vzdělávací setkání koordinátorů a politiků z radnic Zdravých měst, obcí a regionů se uskutečnilo tentokrát v Jihlavě ve dnech 12.-15. července. Hlavními tématy byly možnosti získávání a využívání fondů EU a metodika strategického řízení ve Zdravých obcích, městech a regionech.

Letní školy se zúčastnilo celkem 42 osob především z řad koordinátorů a politiků Projektu Zdravé město a spolupracujících institucí, např. Ministerstva životního prostředí či Státního zdravotního ústavu. Zajímavým přínosem letošního setkání bylo vystoupení Dr. Simona Smithe z britské Salford University, který přednesl příspěvek na téma komunitního plánování v České republice a Velké Británii, jež se setkal mezi účastníky s velkým ohlasem. Dále kromě Petra Švece, ředitele NSZM, který ve svém vystoupení pohovořil o výhodách členství v NSZM nejen ve vztahu k využívání zdrojů z EU, ale i v podmínkách ČR, přednesli své příspěvky rovněž zástupci poradenské firmy 4EuroPartners, Dr. Dan Marek a Ing. Tomáš Kantor. Tito lektoři rovněž odborně vedli nácvik tvorby projektového záměru, při kterém si účastníci, rozdělení do tří tematických skupin, mohli prakticky vyzkoušet, jakým způsobem postupovat při přípravě projektů a jak řešit nerůznější úskalí s tím spojená. Závěr přednáškové části byl věnován problematice kvality veřejné správy, strategického plánování a řízení ve Zdravých obcích, městech a regionech a s tím souvisejícími Kritérii MA21. Účastníci byli také seznámeni s Databází MA21 a formulářem pro její naplňování, diskutována byla i připravovaná databáze NSZM k příkladům dobré praxe. Páteční program byl pak otevřen individuálním konzultacím a diskusím pro všechny účastníky.

Postřehy z Letní školy

Přímo v průběhu Letní školy jsme se zeptali několika účastníků na jejich názory a postřehy, jež je v souvislosti s touto akcí napadaly. Byli mezi nimi koordinátoři Projektu Zdravé město (PZM) – zástupci nových členů NSZM, ale i zkušení koordinátoři, zástupci dlouholetých členů NSZM. Všichni se shodli na tom, že tato Letní škola splnila jejich očekávání. „ Přijížděla jsem jako účastník plný blíže nespecifikovaných očekávání a Letní školou jsem byla nadšená. Měla jsem možnost poznat většinu svých kolegů, včetně týmu z Kanceláře NSZM. Oceňuji kvalitu a pohodu přednášejících. Prostředí  bylo  příjemné a město mile neuspěchané “, sdělila například koordinátorka PZM z Ústí nad Labem Eva Poláčková. Místostarostka Orlové a politička PZM, Marie Pustelníková, ocenila především praktickou část programu. „ Nejvýznamnější je pro mne vždy přímá práce ve skupinách, kde se musí všichni zamýšlet nad problémem a hledat nejoptimálnější řešení; i okamžitá zpětná vazba “, uvedla. Účastníci rovněž ocenili velké penzum znalostí, které získali během celé akce a možnost jejich praktického využití. Zatímco David Monsport, koordinátor Zdravého města Kopřivnice, shledává hlavní přínos získaných informací především při jednáních s politickou reprezentací, jeho předchůdkyně Radka Chalúpková vidí jejich využití například „ při redistribuci výzev k předkládání projektů k jednotlivým dotačním titulům EU.

Z uvedených postřehů lze odvodit, že se LŠ setkala s kladným ohlasem a další Škola NSZM, která je plánována na listopad tohoto roku, bude moci na její úspěch navázat. Podzimní škola NSZM ČR bude kromě osvojení si lektorských a prezentačních dovedností a práci s informačními technologiemi pro výkaznictví a prezentace, zaměřena na podporu zdraví.

Podrobnější informace k Letní škole včetně fotodokumentace naleznete na http://www.nszm.cz/ls.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů