Sobota, 20. dubna 2024

Paroubek prověřuje aktivity Setuzy

Paroubek prověřuje aktivity Setuzy
Policie a tajné služby mají podezření, že v rozpoutání české větve údajné korupční kauzy Unipetrol sehráli roli lidé spojení s potravinářskou skupinou Setuza. Tyto informace má podle zjištění HN k dispozici i premiér Jiří Paroubek.
Předseda vlády kvůli tomu v minulých dnech podnikl několik kroků. Nejprve požádal ministra spravedlnosti o inventuru trestních kauz, které byly vedeny proti zástupcům Setuzy a skončily ve ztracenu. Chce zjistit, zda vyšetřování neprovázely nestandardní postupy.
Následně nařídil ministrovi zemědělství, aby přepracoval systém státních dotací na bionaftu, který v minulých letech přinesl Setuze miliardy. A do třetice dal Paroubek najevo, že je proti připravovanému plánu na převod třímiliardového dluhu Setuzy z konsolidační agentury na Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond. Premiér žádá záruky, že očištěný podnik nedostanou do rukou zpět ti samí lidé, kteří jeho dluhy způsobili.

Paroubek: Chci mít jasno
Zjištění HN odmítl Paroubek detailně komentovat. Na dotazy týkající se Setuzy uvedl: "Považuji situaci za velmi vážnou. Pokud existuje podezření, že se nějaká skupina snaží likvidovat politika, je potřeba to vyšetřit. Stejně tak je třeba mít jasno, zda zastavení trestních kauz proběhlo standardně."
Paroubkovy kroky nicméně potvrdili jeho blízcí spolupracovníci. "Máte správné informace. Pan premiér chce, aby dotace byly otevřeny více firmám," uvedl šéf jeho poradců Zdeněk Trojan k požadavku změnit návrh dotací na bionaftu.
Rozhovor s Paroubkem o trestních kauzách Setuzy potvrdil ministr spravedlnosti Němec: "Jde o jakousi inventarizaci případů kolem Setuzy. Pan premiér se na mě obrátil, jako se na mě v řadě jiných případů obracejí občané."
"Udělal to ze tří důvodů: nechce čelit skandálu, že dál zvýhodňuje jednu firmu. Obává se, že pokud jsou podezření o likvidačních akcích vůči politikům pravdivá, může se před volbami stát terčem kdokoli. A pak nechápe, že policie dodnes nebyla schopna potvrdit ani vyvrátit řadu podezření kolem Setuzy," řekl premiérův spolupracovník.
Zástupci Setuzy jakoukoli roli v nynější aféře Unipetrol opakovaně popřeli. Donedávna s vládnoucí ČSSD vycházeli velmi dobře. Plány, které jsou vstřícné k Setuze a dnes je Paroubek kritizuje, připravili jeho straničtí kolegové.

Pět na stůl vše změnilo
Situace se změnila v létě, kdy si šéf premiérova kabinetu Zdeněk Doležel při debatě o privatizaci Unipetrolu řekl o "pět na stůl a v českých". Záběry odvysílala televize Nova a případ začaly vyšetřovat policie i tajné služby.
První směr pátrání má ukázat, zda lze Doležela stíhat za žádost o úplatek. Druhá linie zkoumá okolnosti schůzek, na nichž žádost o "pět na stůl" zazněla. "Nashromáždily se informace, které ukazují na vážné podezření, že to bylo v režii lidí spojených se Setuzou. Podle této verze by šlo primárně o poškození konkurenčního podnikatele Babiše a expremiéra Grosse," uvedl důstojník policejního prezídia obeznámený s případem.
Z nahrávek Doleželových schůzek zveřejněných Novou vycházejí Babiš i Gross jako korupční dvojice. Náměstek policejního prezidenta Jaroslav Macháně k tomu bez bližších podrobností podotkl: "Verze provokace se vyšetřuje."


Premiér a Setuza
SETUZA
Přední česká potravinářská firma, zpracovatel olejnin, výrobce suroviny pro bionaftu. Kontrolní balík akcií v ní má stát, ovládá ji ale společnost Český olej.
aféra unipetrol
Pro Český olej, konkrétně firmu Seta, lobboval Jacek Spyra, jehož výpovědi odstartovaly aféru s údajnými úplatky při privatizaci Unipetrolu. Aféra poškozuje stát i firmu Agrofert Andreje Babiše, jenž měl podle dohod získat po privatizaci Unipetrolu část z jeho podniků. Agrofert je konkurentem Setuzy.
co chce paroubek
Premiér chce znovu prověřit kauzy, jež byly vedeny proti Setuze, ale skončily bez výsledků. Dále změnit způsob dotování bionafty tak, aby z něj už neměla největší prospěch Setuza. A zabránit tomu, aby na sebe stát převzal dluhy Setuzy.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů