Sobota, 20. dubna 2024

Na eko povolení čekají firmy dlouho

Řada tuzemských tepláren, skládek, sléváren či chemických výrob je ohrožena.
Na eko povolení čekají firmy dlouho

Podle direktivy Evropské unie i podle českého zákona musí firmy do dvou let získat takzvané integrované povolení pro svá zařízení, jinak je čekají vysoké pokuty nebo zastavení provozu.
Více jak osm set z celkových patnácti set zařízení žádost o integrované povolení, atest potvrzující, že firma žádným způsobem nadměrně neznečišťuje životní prostředí a používá nejlepší dostupné techniky - dosud nepodalo. Proces získání tohoto povolení má trvat šest až devět měsíců, v řadě případů je ale delší než dva roky.

Měsíce, ale i roky
"Posledního března 2003 jsme podali celkem šest žádostí. Čtyři jsou již vyřízeny, dvě dosud ne," uvedl Vladimír Raszka, mluvčí hutí Mittal Steel Ostrava. Ke dvěma žádostem o integrované povolení, které se u Krajského úřadu Moravskoslezského kraje vyřizují již dva a půl roku, nyní bude firma přidávat další, protože se rozšířila výroba. Z téhož důvodu bude Mittal Steel žádat o změnu jednoho již vydaného integrovaného povolení.
Elektrárenská společnost ČEZ se začala o integrované povolení zajímat loni, byť zákon o integrované prevenci platí od ledna 2003. "Pro jednotlivé elektrárny jsme žádali v průběhu loňského a letošního roku na krajských úřadech. Pro atypický zdroj, záložní plynovou kotelnu v Temelíně, která je v provozu v případě, pokud neběží ani jeden z bloků jaderné elektrárny, plánujeme podat žádost do konce roku," uvedla tisková mluvčí firmy Eva Nováková.
Jako první ze zdrojů ČEZ získala ekologický atest Elektrárna Prunéřov II, a to v říjnu 2004. Šlo o pilotní projekt v energetice, v rámci programu Phare se na něm podíleli zahraniční experti z Nizozemska a Velké Británie. Nyní má integrované povolení osm elektráren firmy, elektrárny Mělník a Ledvice by měly povolení získat ještě letos.
"Povolení jsme získávali za tři až sedm měsíců od podání žádosti," připomněla Nováková. Za poradenské služby a správní poplatky dosud ČEZ zaplatil přes pět miliónů korun, nemusel však investovat do nových technologií. Již na počátku devadesátých let totiž firma investovala desítky miliard do odsíření a do moderních technologií, takže normy nyní splňuje.
Investice v zatím nespecifikované výši ale čekají Chemopetrol Litvínov. "Integrovaná povolení stanovují řadu podmínek, které povedou v horizontu několika let k nutnosti investic do úprav technologických zařízení," uvedl mluvčí firmy Pavel Veselý. Povolení pro jednotlivé výroby získával podnik postupně, procesy trvaly od devíti měsíců do dvou let.
Textilní společnost Tiba ze Dvora Králové nad Labem požádala o vydání integrovaného povolení loni a dosud nemá o osudu své žádosti zprávy. "Byli jsme vybráni jako testovací podnik v rámci textilního průmyslu, naše žádost má být vzorová. Pracoval na ní s námi specialista z výzkumného ústavu," řekl technický ředitel Tiby Zdeněk Fiala. Je přesvědčen o tom, že do konce října 2007 firma bude mít všechna potřebná povolení.

Pilotní projekty složitější
"Doba vyřizování žádosti závisí na kvalitě podkladů, jaké firma připraví," připomíná Jiří Hradec, ředitel státní agentury Cenia (bývalý Český ekologický ústav), která pro Ministerstvo životního prostředí zajišťuje technickou stránku procesu integrované prevence. V případě, že firma je vybrána jako pilotní projekt pro určitý obor, se může řízení prodloužit. Pokud ale bude zahájeno ještě letos, konečný termín, tedy říjen 2007, firma stihne.
Podle firem je žádost o integrované povolení sice komplikovaná, shrnuje ale veškeré "ekologické" podmínky do jednoho dokumentu. Tento proces má nejen zlepšit životního prostředí, ale především uspořit náklady podniků.

Jak získali integrované povolení
Chemopetrol Litvínov
pro výrobu polymerů trvalo vydání povolení devět měsíců
pro výrobu monomerů bylo povolení vystaveno za 23 měsíců
pro výrobu močoviny proces běží desátý měsíc, povolení dosud firma nemá
Mittal Steel Ostrava
pro zařízení minihutě bylo povolení vydáno za 12 měsíců
tři další povolení byla vydána během 24 měsíců
dvě zbývající žádosti se nyní vyřizují třicátý měsíc
ČEZ
pro osm elektráren trvalo vydání povolení od 3 do 7 měsíců
pro elektrárny Mělník a Ledvice proces běží, povolení se čeká v roce 2006
pro plynovou kotelnu Temelín bude žádost podána do konce roku 2005

Zdroj: Podniky a trhy

Nevíte si rady s žádostí o integrované povolení? Pak jsme tu právě pro Vás - obraťte se na odborníky ze serveru EnviWeb. Více na http://enviweb.cz/sro/?page=poradenstvi

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů