Čtvrtek, 28. března 2024

Ekologické organizace v Brně se připravují Den bez aut

Ekologické organizace v Brně se připravují Den bez aut

Chystáme také desátý ročník cyklojízdy, upozorňují Děti Země

Již od příštího úterý odstartují v Brně akce v rámci třináctého ročníku českého Dne bez aut, který na čtvrtek 22. září vyhlásily Děti Země spolu s Evropským dnem bez aut. V Brně ekologické organizace připravují třídenní dopravní výstavu pod velkým stanem na Malinovského náměstí, výtvarnou soutěž pro děti, vylepování samolepek na špatně zaparkovaná auta a v pátek 23. září cyklistickou jízdu městem. Den bez aut mohou také podpořit jednotliví občané, pokud tento den ke své přepravě nepoužijí automobil. Text výzvy „Nechte auto doma!“ je na stránce www.detizeme.cz/denbezaut.

„K akci se může přihlásit jakákoliv instituce či jednotlivec, když tento den či během předchozího týdne uspořádá nějakou aktivitu na podporu veřejné dopravy, cyklistiky a chůze,“ připomněl základní smysl akce Miroslav Patrik z Dětí Země, které nabízejí zdarma propagační materiály.

Děti Země proto žádají zájemce z řad městských úřadů a nestátních i státních institucí, které se budou chtít na Dni bez aut podílet, aby se ozvaly přes e-mail dz.brno@ecn.cz či telefon 545 210 393. Informace a propagační materiály poskytne také internetová stránka www.detizeme.cz/denbezaut.

Zájmu se těší i petiční výzva „Nechte auto doma!“, kterou se občané veřejně zavazují nepoužít 22. září ke své přepravě automobil. Loni ji podpořilo více než tisícovka občanů, včetně téměř sto dvaceti zastupitelů a pracovníků veřejné správy, sedmnáct poslanců, pět senátorů a dva europoslanci – jmenný seznam politiků a úředníků za rok 2004 je zveřejněn na internetové stránce ke Dni bez aut v Aktualitě ze dne 13. 9. 2005

Mezi signatáři výzvy jsou již například herec Tomáš Hanák, spisovatelka Tereza Boučková, režisérka Olga Sommerová, filozof Erazim Kohák, europoslanci Jana Hybášková a Josef Zieleniec či ministr životního prostředí Libor Ambrozek – přehled vybraných známých osob je v příloze.

Hlavním partnerem akce jsou pátý rok České dráhy, a. s., které také zajistily vylepení plakátů na dvou a půl tisících nádraží po celé republice, a Správa železniční dopravní cesty, s. o.

Tisk. zpráva Dětí Země

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů