Pátek, 29. března 2024

Teplo ze země je lepší investicí než akcie ČEZ

Teplo ze země je lepší investicí než akcie ČEZ
Sázka na netradiční zdroj tepla Markovi Bláhovi vyšla. Vybral si totiž pro ni vhodný okamžik. Před sedmi lety se rozhodl vytápět svůj šedesát let starý rodinný dům tepelným čerpadlem. Česká energetická agentura právě nabízela dotace na jeho pořízení a Bláhovým z 350 tisíc uhradila čtyřicet procent. Oproti sousedům, kteří dali přednost horkovodu, šetří Bláhovi ročně desítky tisíc korun.

HN: Vytopí čerpadlo celý dům?
Máme tři byty a celková obytná plocha je 270 metrů čtverečních, bydlí v něm sedm lidí. Pro extrémní mrazy jsme si jako pojistku pořídili elektrický kotel. Podle měřičů vím, že čerpadlo dodalo 99 procent tepla a elektrokotel jen jedno procento.

HN: Vyplatila se už původní vysoká investice?
Minulý týden jsme dostali fakturu za elektřinu. Za topení jsme za rok zaplatili necelých deset tisíc korun. Pokud bychom se rozhodli pro horkovod, tak při stejné spotřebě tepla bychom platili přes čtyřicet tisíc ročně. Přepočítal jsem si to i na zemní plyn, teď po zdražení by nás topení stálo přes 32 tisíc. Investice do tepelného čerpadla vynáší devět až dvanáct procent ročně. My jsme ale získali dotaci od státu, takže máme výnos osmnáct až pětadvacet procent. To nevyděláte ani na akciích ČEZ.

HN: Používáte i jiné ekologické zdroje, třeba solární panely?
Solární panely jsme původně chtěli doma instalovat, ale umístit je na garáži bylo příliš komplikované. Nyní bych tak chtěl zkusit vyrábět elektřinu do bytu, ale to je spíše fandovství. Tady se o rozumné návratnosti moc mluvit nedá.

HN: Věříte v perspektivu obnovitelných zdrojů energie?
Málokdo ví, že u nás je tepelným čerpadlem vybaveno asi deset procent nově postavených domů. Třeba ve Švédsku má tepelné čerpadlo devadesát pět procent nových rodinných domů. Smutné je, že se už dva domy v našem sousedství připojené na horkovod vrátily zpátky k uhlí, takže nám to v ulici začíná kouřit stejně jako před lety.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů