Středa, 24. dubna 2024

Modrá se vymyká tomu, co je v obcích běžné

Modrá se vymyká tomu, co je v obcích běžné
Obec z Uherskohradišťska, ležící v těsné blízkosti Velehradu, v letošní soutěži Vesnice roku 2005 ve Zlínském kraji zvítězila a postupuje do celostátní soutěže. Dalšími oceněnými obcemi byly Machová, Liptál a Prusenovice.

Modrá si zlatou stuhu rozhodně zasloužila. Kdo se projde obcí, nepřehlédne péči zdejších lidí o domov na každém kroku. Není předzahrádky, která by byla neupravená, okna a balkóny září bohatými převisy květin. Opraveny jsou cesty a chodníky. Hlavní silnice s asfaltovým povrchem snad ani nemůže konkurovat zámkovou dlažbou vydlážděným uličkám.

Obec je však známá především netradičním Archeoskanzenem - velkomoravským opevněným sídlištěm středního Pomoraví, u jehož zrodu stál tamní starosta Miroslav Kovářík, velký znalec a obdivovatel Velké Moravy. Popularita skanzenu, ale i dalších jeho aktivit, již přesáhla hranice regionu. V skanzenu se to mezi velkomoravskými chýšemi hemží lidmi. Návštěvníky i brigádníky, kteří pokračují společně s uherskohradišťskými archeology v bádání. Dříve lidé obdivovali jen baziliku ve Velehradě, ale teď už sotva někdo sousední Modrou vynechá.

"Vítězná Modrá se vymyká tomu, co je v obcích běžné. Zaujala nás tam péče o životní prostředí, stavba rybníků i archeoskanzenu. Na takovou malou obec je to úctyhodný výkon. Pan starosta, který je duší této činnosti, si určitě toto ocenění zaslouží," konstatoval Ladislav Trtek, předseda komise, která posuzovala soutěžící obce. Starosta Modré Miroslav Kovářík, soudě podle toho, co jsme mohli vidět i slyšet, je nepochybně muž na svém místě. Všichni tamní obyvatelé o něm mluví jako o člověku s úžasnými nápady a velkou prozíravostí. Je prý schopen nejen dát dohromady dobrý pracovní tým, ale ho také pro věc patřičně nadchnout. V tomto úsilí jej podporují všichni - zastupitelstvo obce, skauti či rybáři.

Modrá je obcí s jen asi 690 obyvateli. Zlatou stuhu už získala v soutěži Vesnice roku 1995. V roce 1996 do obce putovala zelená stuha za péči o zeleň a životní prostředí a v roce 1998 a 2002 bílá stuha za práci s mládeží.
Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů