Pátek, 29. března 2024

MŽP bude v pražské dopravě využívat nejmodernější technologie

MŽP bude v pražské dopravě využívat nejmodernější technologie

Ministerstvo životního prostředí v září zakoupilo hybridní automobil Toyota Prius. Vozidlo, které je poháněno kombinací spalovacího motoru a elektromotoru, bude MŽP využívat zejména v pražském městském provozu pro komunikaci s Úřadem vlády, což zahrnuje zejména dopravu pošty, vládních materiálů a také některé cesty ministra či jeho náměstků na jednání vlády. V souvislosti s probíhajícím Evropským týdnem mobility, který má upozornit na alternativy v dopravě, o tom informoval ředitel úřadu MŽP Miroslav Jandura.

Toyotu Prius, držitele evropského titulu Automobil roku 2005, ocení zejména pražské ovzduší. „Zejména v hustém městském provozu se ukazuje výhoda hybridního pohonu. Auto při nízkých rychlostech využívá elektromotor, tudíž má v ten moment naprosto nulové emise a nezatěžuje okolí žádným hlukem,“ vysvětluje Jandura. „Měli jsme možnost se s vozem seznámit již na podzim 2004, kdy nám automobilka jedno auto zapůjčila, abychom si mohli novou technologii takříkajíc osahat,“ dodává ředitel úřadu.

I v případech, kdy Toyota Prius využívá benzinový motor, šetří životní prostředí. Podle údajů výrobce je spotřeba paliva o 40 % nižší než u běžných vozů srovnatelné velikosti (vůz má kombinovanou spotřebu 4,3 l/100 km) a emise se pohybují na zhruba 40 % evropských norem pro rok 2005.

MŽP koupilo jeden z testovacích vozů automobilky Toyota pro ČR, nikoli tedy nový automobil. Prius ve vlastnictví MŽP má najeto zhruba 30 000 km a jeho nákupní cena byla 500 000 Kč. Jeho provoz bude ministerstvo průběžně sledovat a vyhodnocovat, mj. právě z hlediska spotřeby paliva.

Japonská Toyota je prvním sériovým výrobcem hybridní technologie na světě. Vývojem těchto vozů na hybridní pohon se zabývá kromě Toyoty (modely Toyota Prius a Lexus RX 400h) také například Honda (Insight Hybrid). Nedávno oznámil svůj záměr uvést do roku 2008 na trh svůj hybridní automobil také Volkswagen, společný projekt plánují také BMW spolu s General Motors a společností DaimlerChrysler či Hyundai a Kia.

Další informace:

http://www.env.cz/edba

http://www.22september.org

http://www.mobilityweek-europe.org

http://www.prius.cz

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů