Pátek, 19. dubna 2024

V Sokolově prudce vzrostl podíl tříděného odpadu

V Sokolově prudce vzrostl podíl tříděného odpadu
Obyvatelé Sokolova začali v posledních měsících třídit odpad v mnohem větší míře než dříve. Zatímco za celý loňský rok odložili do speciálních separačních kontejnerů 46 tun plastů a 74 tun papíru, tak během letošního prvního pololetí to bylo už 50 tun plastů a 64 tun papíru.

Tyto údaje vyplynuly z Plánu odpadového hospodářství města do roku 2010, který projednali radní na svém posledním zasedání.
"Ta čísla mě opravdu velmi mile překvapila. Svaz plastů, papíru, vlastně všeho kromě skla, se více než zdvojnásobil oproti sledovanému období v době, kdy jsme ještě využívali starý systém," řekl sokolovský starosta Karel Jakobec.

Ke změně systému svozu tříděného roku došlo v polovině minulého roku, kdy byl po městě rozmístěn mnohem větší počet separačních kontejnerů. Ty teď třeba na sídlištích stojí prakticky u každého domu.
"Zrušili jsme původní smlouvu s firmou Resur a naše společnost Sokolovské technické služby s nádobami na tříděný odpad disponuje sama. Ty nádoby jsou teď menší a jsou rozmístěny na více místech než předtím. Tato změna se velmi výrazně projevila v množství tříděného odpadu, které jsme ze konec loňského roku a začátek letošního svezly," dodal Jakobec.

Radnice hledá různé způsoby, jak lidi k většímu třídění přimět.
"Těch nádob je v první řadě více a jsou tedy občanům blíže. Navíc jsme každou nádobu polepili instruktážními plakáty, aby lidé věděli, jak s kterým druhem odpadu nakládat a zda ho tam vůbec můžou vložit," uvedl Jakobec.

Plán odpadového hospodářství Sokolova počítám s tím, že do roku 2010 klesne množství komunálního odpadu, které město vyváží na skládky, zhruba na polovinu současného stavu. K dosažení tohoto cíle bude ale zapotřebí, aby se podíl tříděného odpadu ještě podstatně zvýšil.
"Čekáme také na nové myšlenky. Jeden z grantů na středoškolskou odbornou činnost, které jsme před časem vypsali, je proto zaměřen na toto téma. Nyní tedy od studentů očekáváme nějaké inovační nápady," doplnil Jakobec.

Město uvažuje i o tom, že počet sběrných kontejnerů na tříděný odpad do budoucna ještě zvýší.

www.zapad.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů