Úterý, 19. března 2024

Krátce z Ekologickeho institutu Veronica

Krátce z Ekologickeho institutu Veronica

Jihomoravští vinaři se obávají špačků, kteří svými nálety na vinice způsobují obrovské ztráty. Vinaři se proto obrátili na Ministerstvo životního prostředí se žádostí o povolení odstřelu. Současná právní úprava umožňuje plašení nebo odstřel špačka jen na základě dlouhého a komplikovaného správního řízení. Jednotliví vinaři se musí s žádostí o povolení obrátit na úřad obce s rozšířenou působností. Ten má na vydání rozhodnutí poměrně dlouhé lhůty a navíc musí vyřizovat stovky žádostí od jednotlivých drobných pěstitelů.

Cílem 2. ročníku celostátní soutěže DOPRAVNÍ STAVBA ROKU 2005 je seznámit nejširší odbornou i laickou veřejnost s úrovní dopravních staveb a infrastruktury. Soutěž je vypisována ve čtyřech kategoriích - pozemní komunikace, železniční koridory, vnitrozemské vodní cesty a tunelové stavby. Jednotlivé stavby byly posuzovány zejména z hlediska ohleduplnosti k životnímu prostředí, technické náročnosti stavby, provedení stavby z hlediska uživatele a efektivity stavby.

GRAND PRIX FOR ARCH 2005
Podmínkou pro zařazení do soutěže GRAND PRIX je exponát, který je novinkou na českém trhu, musí být v České republice již vyráběn nebo distribuován. Jeho technické parametry jsou doloženy dokumentací, která dostatečně exponát charakterizuje v českém jazyce. Výrobek musí splňovat ekologická hlediska, chemickou a biologickou nezávadnost, energetickou úspornost.

EEA (Energy Executive Agency) , která je odpovědná za implementaci programu Intelligent Energy - Europe pořádá 7. října informační den k novým výzvám pro podávání přihlášek projektů. V roce 2005 bude pro projekty v tomto programu k dispozici ještě cca 50 milionů EUR, největší podíl - cca 45 milionů EUR - bude věnováno na podporu projektů spolupráce. Asi 5 milionů je rezervováno pro projekty starts up pro místní nebo regionální energetické agentury a na organizaci mezinárodních akcí se počítá s 0,8 milionů EUR.
V České republice bude informační den pořádat Ministerstvo průmyslu a obchodu 27.10.2005.

Všichni výrobci krmiv budou od 1. ledna 2006 podléhat povinné registraci. Vyplývá to z Nařízení ES o hygieně krmiv. Cílem je zajistit kontrolu rizik a bezpečnost krmiv pro hospodářská zvířata, jejichž produkty se následně stávají potravinami. Veškeré podrobné informace naleznete na webových stránkách Ministerstva zemědělství www.mze.cz, dále v tištěné podobě na všech Zemědělských agenturách a pozemkových úřadech Ministerstva zemědělství. Stejné informace a navíc plné znění Nařízení je k dispozici na stránkách www.ukzuz.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů