Sobota, 20. dubna 2024

Letiště omezí provoz na hlavní dráze, hluk Prahu více zatíží

Letiště omezí provoz na hlavní dráze, hluk Prahu více zatíží

Obyvatelé některých pražských částí musí od soboty počítat s tím, že jim nad domy budou létat stroje z nebo na letiště v Ruzyni. Personál začne o víkendu čistit hlavní vzletovou a přistávací dráhu, letadla tak budou vzlétat a přistávat v jiném směru.

PRAHA - Na vyšší hluk se musí připravit obyvatelé Nových Butovic a Řep. Z tohoto směru budou letadla přistávat. Startovat budou ve směru na Dobrovíz a  Hostouň.

Město se s vyšším hlukem bude potýkat v noci ze soboty na neděli a potom od pondělní půlnoci až do pátku. Hlavní dráha běžně provoz odklání směrem na Přední Kopaninu a Jeneč, tedy nikoliv nad hustě obydlené části města.

"Jde o nutnou údržbu, která je pro bezpečnost civilního letectví nezbytná," řekl náměstek ředitelky Letiště Praha Petr Hloušek. Personál bude čistit hlavní dráhu od vrstev gumy, které se tu startem a přistáváním letadel ukládají.

Letiště chystá výstavbu paralelní dráhy, která povede ve stejném směru, jako nynější hlavní, tedy severovýchodně, a která zredukuje provoz na stávající vedlejší dráze, která míří nad město. Výstavba dráhy by měla začít v roce 2007, stát by měla asi šest miliard korun.

Provoz na letišti stále roste

Ruzyňské letiště odbavilo v srpnu 1,18 miliónu cestujících, což je o 11,2 procenta více než ve stejném období loni. Letištěm od začátku roku prošlo už 7,2 miliónu lidí. "To znamená nárůst o více než 14 procent a téměř stejné množství odbavených pasažérů jako za celý rok 2003," uvedla mluvčí Letiště Praha Anna Kovaříková.

V srpnu z Ruzyně odletělo či tu přistálo 15 283 letadel, což je v průměru asi 500 strojů denně.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů