Pátek, 19. dubna 2024

Obvinění úředníci pracují navzdory zákonu stále na svých místech

Obvinění úředníci pracují navzdory zákonu stále na svých místech
Úřady, které firmě Philips umožnily vyrábět tři roky v Hranicích na Moravě televizní obrazovky bez potřebných povolení, se znovu dostaly do konfliktu se zákonem. Ve svých funkcích ponechaly úředníky, které podle platných předpisů měly přeřadit na jinou práci či jim o 40 procent zkrátit mzdu.
Minulý měsíc byli čtyři pracovníci z městských úřadů v Přerově a Hranicích a krajského úřadu v Olomouci obviněni ze zneužití pravomocí. Zákon o úřednících územních samosprávných celků přikazuje, aby až do rozsudku soudu či zproštění obvinění byli takoví zaměstnanci přeřazeni na jinou práci, kde nebudou vykonávat správní činnost. Zaměstnavatel má také možnost nechat takového pracovníka doma a vyplácet mu pouze 60 procent mzdy.
Ustanovení zákona však splnil pouze Městský úřad v Přerově. "Ctím stanovisko naší právničky, která řekla, že musíme zaměstnance přeložit ihned. Tento právní názor potvrdilo také Ministerstvo práce a sociálních věcí," řekl tajemník přerovské radnice Jiří Bakalík.
Vysoce postavenému úředníkovi, který byl v souvislosti s kauzou Philips obviněný v srpnu, připravila od října radnice nový post euromanažera.
"Nejsme tak bohatý úřad, abychom nechali člověka s jeho zkušenostmi a kontakty doma," dodal Bakalík.
Městský úřad v Hranicích a Krajský úřad v Olomouci ale nechávají obviněné zaměstnance dál na jejich postech. Čekají prý na to, až trestní stíhání bude pravomocné. Obvinění úředníci si totiž podali stížnosti a státní zastupitelství o nich dosud nerozhodlo.
"Usnesení o zahájení trestního stíhání není pravomocné. Do nabytí právní moci nebudeme podle zákona postupovat," řekl mluvčí krajského úřadu Tomáš Kocych.
"Pokud by se ukázalo, že je úředník nevinný, nemá nárok na vrácení mzdy. A kdyby to nakonec řekl až soud, může to trvat léta," dodává Petr Bakovský, mluvčí hranické radnice, která zaměstnává dva obviněné.
Právníci Ekologického právního servisu (EPS), kteří na problémy chybějících dokumentů továrny upozornili, míní, že úřady znovu postupují nezákonně. "Stížnost nemůže odložit účinek zákona. Úřady by měly zaměstnance přeřadit bezodkladně," řekl Jiří Nezhyba z EPS.
Náměstek státní zástupkyně v Přerově Radim Obst potvrdil, že pokud by se úřady striktně držely zákona, úředníky musí přeložit ihned. "Zákon chrání veřejnost před korupcí a klientelismem. Je důvodné podezření, že tito lidé spáchali trestný čin," dodává Nezhyba. V budoucnu bude zákon na úředníky ještě přísnější. Kdyby se dnes psal rok 2007, nadřízení by museli poslat obviněné domů jen se 40 procenty platu.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů