Čtvrtek, 28. března 2024

Promítání Ekovýchovného filmového klubu v rámci Dne bez aut

Promítání Ekovýchovného filmového klubu v rámci Dne bez aut

V neděli 25. září od 20 hod. proběhne v kulturní kavárně Jabloň první videoprojekce a beseda v novém školním roce, projekt EFK tak zahajuje již svoji čtvrtou sezónu. Po skočení filmu proběhne beseda na téma cyklistika ve městě.

 Promítaným filmem bude melancholická animovaná komedie TRIO Z BELLEVILLE. Dílo je celovečerním debutem jedné z nejslibnějších osobností současné animované scény, výtvarníka, comicsového kreslíře a režiséra - Sylvaina Chometa. Chomet nás zavádí do Francie v době cyklistických závodů Tour de France. Mladý šampión je unesen mafiány a po jeho stopách se vydává jeho babička a věrný pes Bruno. „Film s minimem mluveného slova, zato s nádherným výtvarným pojetím, inteligentním vtipem a neuvěřitelnou poetikou. Ostatně dvě nominace Oscara (Animovaný film, Píseň - "The Triplets of Belleville") a na Cézara mluví za vše. Pro mě je Trio z Belleville snad jeden z nejlepších animovaných filmů vůbec,“ říká Václav Kašpar z Ekovýchovného filmového klubu.

Po skočení filmu bude následovat beseda na téma CYKLISTIKA VE MĚSTĚ. Akce tak navazuje na čtvrteční třináctý ročník českého Dne bez aut.

Projekt Ekovýchovný filmový klub navazuje na cyklus Večery pro přírodu, který Děti Země začali uvádět ve spolupráci s kulturní kavárnou Jabloň v prosinci 2002. Od roku 2004 se na projektu podílí i o. s. Svoboda zvířat, které EFK obohacuje i o ochutnávky vegetariánské kuchyně, besedy o právech zvířat apod. Projekt je podporován Nadačním fondem Zelený poklad.

Cílem EFK je ekovýchovné vzdělávání široké veřejnosti města Plzně prostřednictvím  promítání celovečerních filmů a dokumentů, ve kterých se objevuje téma poškozování a ochrany životního prostředí, lidských práv apod. Po skončení filmu následuje beseda s účastníky promítání na předem dané téma, související s tématem obsaženým ve filmu. Promítání probíhá jednou měsíčně, vždy poslední neděli v měsíci od 20 hod.

Hlavní myšlenkou EFK je spojit "klasický" pravidelný filmový klub, který uvádí kvalitní českou i zahraniční filmovou tvorbu, s veřejnou diskusí, která přináší široké spektrum názorů na dané téma. Doposud proběhlo 24 promítání a besed.

Pro podrobnější informace je možno kontaktovat:

Václav Kašpar, 604 455 981

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů