Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

V rámci programu LIFE - životní prostředí schválila Evropská komise pro spolufinancování celkem 89 inovačních projektů z celkem 534 přihlášených. Projekty zaměřené na nové metody a techniky ochrany a zlepšování životního prostředí budou realizovány v 17 zemích. Jejich celkové náklady představují 220 milionů EUR, z této částky 71 milionů uhradí Evropská unie. Nejvíce schválených projektů je z oblasti nakládání s odpady, minimalizace dopadu hospodářské činnosti na životní prostředí a nakládání s podzemní a povrchovou vodou.

Z pardubické chemické společnosti Synthesia zmizí tisíce tun nebezpečného odpadu. Jedovaté látky, které se v areálu chemičky nashromáždily během desítek let, ohrožují životní prostředí města s 90.000 obyvateli. Ukončení hlavních prací při odtěžování železitých kalů je plánováno v září 2007.
V podniku leží zhruba 38.000 tun toxických látek. Jejich likvidace si vyžádá asi 82 milionů korun, které poskytne stát.
Další na řadu by měla přijít likvidace více než 40.000 tun takzvané betasmoly a destilačních zbytků. Do konce září se očekává vyhlášení veřejné soutěže na zpracovatele tohoto projektu. Nejnákladnější ale bude likvidace asi půl milionu tun tuhých odpadů, například s výskytem těžkých kovů.

Elektrovýrobky v řadě obchodů během posledních dnů podražily o několik stovek korun. Obchodníci k nim totiž začínají účtovat takzvaný recyklační poplatek, ze kterého bude podle novely zákona o odpadech zaplacen sběr a likvidace vysloužilých elektrospotřebičů, o které se mají podle novely postarat výrobci samotní.
Nejvyšší poplatek je u ledniček, a to 420 Kč, pouze několik korun se naopak připlatí u mobilních telefonů. U televize s úhlopříčkou nad 55 cm je příplatek 200 korun, 30 korun u videokamer nebo autorádií.
"Příspěvky na likvidaci historického elektrozařízení se v našich obchodech začaly objevovat poté, co jsme před několika dny doprodali staré zásoby. Nyní již kupujeme spotřebiče od výrobců s tímto speciálním poplatkem," sdělil mluvčí prodejen Euronics Bohuslav Komín.

Minulý týden napsaly HN, že dálnice se v České republice stavějí téměř dvakrát dráž v Norsku a třikrát dráž než v Polsku. Přicházíme tedy každý rok o desítky miliard korun. To je panečku důvod pro pro pořádné vyšetřování, ať již ho bude dělat parlament nebo kdokoli jiný!
Jak to, že takto skandální věc prochází politicky bez povšimnutí? Proč opozice nekřičí? Stojí snad naše republika na tekutých píscích? Máme více zemětřesení než Nový Zéland? Máme členitější terén než Norsko? Máme zemi plnou nepřístupných kaňonů, hor, vodopádů či propastí? Přece není možné svádět všechno na obstrukce ekologických občanských sdružení, jak to bohorovně činí zdejší velké stavební firmy.
Stěží to lze vysvětlit jinak než korupcí a hlubokou provázaností stavebních firem s politikou na všech úrovních. Příčiny celé situace dokážou jistě solidní a renomovaní auditoři rychle zanalyzovat. Ušetří se řádově jiné peníze než v personálních auditech na ministerstvech.
Takže, vládo: zadej urychleně audity, půjde o rozumně investované peníze. A občané: podávejte trestní oznámení.

Téměř 17 milionů korun už rozdělil Jihočeský kraj ze svého letošního rozpočtu dosavadním žadatelům o příspěvek na hospodaření v lesích. Finanční podporu kraje získalo na 300 měst, obcí, organizací i soukromníků, vlastnících a nebo pronajímajících si lesy, a to zejména na náklady zalesňování a výchovy porostů.
Dotace putovaly i na užívání ekologických a k přírodě šetrných technologií, jako je například vyklízení a přitahování dříví pomocí koní a nebo likvidace klestí štěpkováním a drcením. Kraj přispěl i na vybrané činnosti mysliveckého hospodaření v zájmu ohrožených druhů zvěře a na náklady spojené se správou sdruženého lesního majetku.
„Krajské dotace se přidělují průběžně jen na prokazatelně odvedené práce podle Pravidel poskytování příspěvků na hospodaření v lesích v roce 2005, schválených Zastupitelstvem Jihočeského kraje. Pro letošek máme k tomuto účelu vyčleněno 40 milionů korun. I další žádosti, které už jsou připraveny k posouzení, nasvědčují, že se jedná o účelně vynaložené peníze, které nebude problém vyčerpat,“ uvedl krajský radní Jiří Netík, zodpovědný za oblast životního prostředí, zemědělství, vodního a lesního hospodářství.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů