Čtvrtek, 28. března 2024

Ekonomický rozvoj a ochrana přírody mohou jít ruku v ruce

Ekonomický rozvoj a ochrana přírody mohou jít ruku v ruce
Dobrý den,

rádi bychom vás informovali, že environmentálně zaměřené nevládní organizace se rozhodly zbořit mýtus a známý společenský stereotyp, že ekonomický růst regionů a rozvoj pracovních příležitostí je v rozporu s ochranou životního prostředí. Skutečnost, že přírodní hodnoty lze chránit a přitom rozvíjet ekonomiku, budou ekologové demonstrovat prostřednictvím projektu „Příroda dává práci“. Na jeho realizaci se v polském Jarkowě dohodly Arnika, Partnerství o.p.s a polské organizace Eko-Unia a Dolnoslezská nadace ekorozvoje (DFE). Během osmiměsíční informační kampaně chtějí tyto organizace hledat cesty, jak pomoci obyvatelům venkova spojit ochranu přírody a ekonomický rozvoj.

„Eko- a agroturistika, ekozemědělství, podpora lokálních produktů – to jsou některé z prvků, na kterých lze založit úspěšnou strategii rozvoje venkovských oblastí se zachovalou přírodou,“ říká koordinátor projektu, Radek Gawlik z organizace Eko-Unia. „V zemích evropské unie lze najít řadu dobrých příkladů, jak na to. Tyto příklady chceme podrobně zdokumentovat a představit polským a českým obyvatelům venkova,“ vysvětluje Gawlik.

„Zaměříme se zvláště na místní partnerské skupiny, které působí v rámci iniciativy LEADER ,“ uvádí Tomáš Růžička z Partnerství o.p.s. „V rámci projektu jsme již zahájili sérii seminářů a diskusních setkání, na kterých starostové, zemědělci a představitelé dalších dotčených zájmových skupin diskutovali o tom, jak by si představovali podporu venkova v rámci nového fondu Evropské unie – Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova (EAFRD). Výsledky těchto diskusí představíme v českém Senátu na semináři, který se bude konat 10. října 2005,“ dodává Růžička.

„Řadu dobrých příkladů rozvoje šetrného k přírodě lze nalézt na územích evropské soustavy Natura 2000,“ říká Krzystof Smolnicki z DFE. „Jestliže příroda dává práci, Natura 2000 zvyšuje procenta ze zisku,“ dodává.

„Obsahem projektu jsou případové studie z členských zemí EU, studijní cesty místních skupin iniciativy LEADER z ČR a z Polska do lokalit, které jsou námětem těchto studií, semináře, diskusní setkání, publikace a další aktivity, např. natočení dokumentárního film o vybraných oblastech a příprava a výroba informačních tabulí pro cyklistické stezky na Moravě,“ přibližuje plánované aktivity Vlastimil Karlík ze sdružení Arnika.

Projekt, který podpořila Evropská komise v rámci programu PRINCE, bude probíhat do dubna následujícího roku.

Kontakty na spolupracující organizace:

Partnerstvi o.ps.
Panska 7 , 602 00 Brno, Czech Republic
Kontakty:
Tomáš Růžička
Fax: 420-542 422 777,
Tel.: 420-542 422 771
e-mail: tomas.ruzicka@ecn.cz Chlumova 17

Dolnośląska Fundacja Ekorozwoju
Białoskórnicza 26, Wroclaw
Krzystof Smolnicky - predseda
Tel..: 48-71 343 0849
FaE-mail address: ksmolnicki@eko.org.pl
Internet site: www.eko.wroc.pl

Eko-Unia
Bialoskórnicza 26, 50-134 Wroclaw, Poland
Telephone: 48 71 344 2264
Fax: 48 71 344 2264
E-mail address: rgawlik@eko.wroc.pl
Internet site: www.eko.org.pl
Responsible person: Radoslaw Gawlik

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů