Středa, 24. dubna 2024

Nejlepší štrůdly budou v sobotu na Krasíkově

Nejlepší štrůdly budou v sobotu na Krasíkově

Vrch Krasíkov, nedaleko Kokašic na Konstantinolázeňsku (okres Tachov), se stane tuto sobotu již potřetí místem konání Slavností jablek.

Pro cyklisty i pro milovníky pěšího turismu začnou slavnosti první říjnový den už v 10 hodin ráno v Bezdružicích na náměstí Kryštofa Haranta. Odtud povedou trasy výletu směrem na Krasíkov - pěší trasa nově otevřenou naučnou stezkou přes Ovčí vrch - cca 5 km, cyklistická trasa přes Konstantinovy Lázně – cca 13 km a náročnější cyklistická přes Teplou a údolím Hadovky – cca 25 km). Cyklovýletu se zúčastní i zástupci partnerského regionu Steinwald z Bavorska. Po třinácté hodině se všichni výletníci sejdou na vrchu Krasíkově, kde bude připraven pestrý program.

Slavnosti svým vystoupením zahájí flétnový soubor Cavalla z Kladrub. Celé odpoledne budou kromě řemeslného jarmarku připraveny také stánky s občerstvením, dobroty z jablek (mošt, calvados), šermířská vystoupení, hudební i divadelní vystoupení. Již potřetí se bude také konat soutěž o nejlepší a nejhezčí jablečný štrúdl nebo jiný moučník z jablek – k účasti jsou zvány hospodyňky z blízka i daleka.

Pro děti ze základních škol Konstantinolázeňska (ZŠ Bezdružice, Černošín, Konstantinovy Lázně, Záchlumí) jsou slavnosti místem setkání a jedinečného zážitku. V první části programu děti společně ve třech dílnách – výtvarné, hudební a divadelní - připravují divadelní představení, které bude tentokrát o Kryštofovi Harantovi z Polžic a Bezdružic a jeho udatném hrdinském činu. Odpoledne pak představení společně předvedou přítomnému obecenstvu.

Prostor bude věnován také výstavě fotografií kostelů z regionu, kterou pořádá občanské sdružení Pomozme si sami jako první aktivitu v rámci projektu „Práce jako na kostele“, jehož cílem by mělo být zviditelnit stav místních památek, především kostelů, a iniciovat jeho zlepšení.

Kolem půl páté se účastníci odeberou na nedaleký hřbitov v Čelivi, kde jsou uloženy ostatky slavných Švamberků, poté co byla jejich hrobka v kostele sv. Máří Magdalény na Krasíkově vyrabována. Na čelivském hřbitově, a  možná i později při diskusi v Café Kryštofa Haranta v Dolních Polžicích bude představena nová knížka o tomto slavném rodě.

Slavnosti pořádají již třetím rokem místní neziskové organizace ve spolupráci s Mikroregionem Konstantinolázeňsko, který sdružuje devět místních obcí. Do Bezdružic (kde bude i záchytné parkoviště) se můžete dopravit vlakem z Pňovan (trať Stříbro – Plzeň). Předpokládané ukončení akce bude v cca 18 hodin.


Pro novináře - více informací:
Miroslava Válová, poradce Mikroregionu Konstantinolázeňsko
tel: 374692021, valova@mikroregion-kl.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů