Pátek, 29. března 2024

Švarc i Děti Země odmítají smír

Švarc i Děti Země odmítají smír
Spor mezi ekologickým hnutím Děti Země a nynějším šéfem společnosti Čepro Pavlem Švarcem smírem neskončí.
Obě strany historicky prvního soudního sporu, který se týká udělení antiekologické ceny Ropák, totiž včera odmítly návrh soudu na uzavření smíru, a soud proto jednání zatím odročil.
Švarc, bývalý šéf společnosti Unipetrol, dostal cenu Ropák za rok 2002. Autoři ceny uvedli, že je k tomu přimělo osm hlavních důvodů. Například dávají Pavlu Švarcovi za vinu špatné protipovodňové zabezpečení objektů Spolany Neratovice. Firma patří do skupiny Unipetrolu a je v podezření, že během povodní zamořila okolí rtutí a dioxiny.
Aktivisté z Dětí Země také tvrdí, že se Švarc osobně angažoval v přidělení několikamiliardové veřejné zakázky na sanaci Spolany bez výběrového řízení. A právě toto tvrzení vedlo Švarce k tomu, že podal na hnutí žalobu. Za třináct let, kdy Děti Země Ropáka udělují, je to poprvé, kdy se dostal k soudu. Spornou větu o udělení veřejné zakázky v tiskové zprávě, kterou hnutí vydalo, však soudy zatím posuzují různě.
Zatímco Krajský soud v Brně nařídil ekologům, aby se Švarcovi omluvili, Vrchní soud jeho rozhodnutí zrušil a vyjádření označil za kritiku.
"Podle nálezu Ústavního soudu ale musí být kritika vždy konkrétní a věcná," uvedl včera soudce Krajského soudu v Brně Milan Páleniček, podle kterého není v dokumentu uvedeno, kdy a kde se Švarc v kauze Spolana angažoval.
Švarc tvrdí, že vypsání soutěže nemohl přímo ovlivnit a před konečným rozhodnutím odmítá soudní jednání komentovat.
V případě svého neúspěchu chtějí ekologové dotáhnout spor až k Ústavnímu soudu. "Svá vyjádření jsme schopni dokázat. Omluva nepřichází v úvahu," řekl jeden z tvůrců ankety Miroslav Patrik.
V uplynulých letech titul získali například poslanec a bývalý místopředseda ODS Miroslav Beneš, jeho stranický kolega poslanec Jiří Drda a exministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr z ČSSD.
Za minulý rok cenu Ropák získal bývalý náměstek ministra průmyslu a nový šéf antimonopolního úřadu Martin Pecina.
Podobnou cenu udělují ekologické organizace také v rámci Evropské unie. Jde o celoevropskou soutěž Cena vraha klimatu, o jejímž udělení rozhodují zástupci evropských ekologických organizací. Minulý rok cenu získala místopředsedkyně Evropské komise a komisařka pro dopravu a energii Loyola de Palaciová.
Na Slovensku zase udělují ekologové cenu pod názvem Smraškod. Tu minulý rok získal bývalý ministr hospodářství Pavol Rusko. K soudu se tyto "antiekologické" ceny v zahraničí ještě nedostaly.

Antiekologické ceny v Česku a v zahraničí
co je ropák v česku
Cenu za prohřešky proti životnímu prostředí už 13 let organizuje hnutí Děti Země. Na návrh veřejnosti rozhoduje stočlenná porota.
podobná cena v evropské unii
Cena vraha klimatu - udělují ji už od osmdesátých let minulého století ekologické organizace v rámci takzvaného Zeleného týdne. Minulý rok ji získala komisařka pro dopravu a energii Loyola de Palaciová za výroky týkající se zpochybnění Kjótského protokolu o snižování emisí skleníkových plynů. Žaloby při udělování této ceny zatím nepadly.
na slovensku
Slovensko - cena Smraškod za antiekologický čin roku, na Slovensku se uděluje pět let, minulý rok ji dostal bývalý ministr hospodářství a místopředseda vlády Pavol Rusko za soustavné aktivity proti ochraně životního prostředí. Žaloby proti udělení ceny nejsou.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů