Čtvrtek, 28. března 2024

Lidé v Praze pomohou obcím ohroženým uhelnými doly

Lidé v Praze pomohou obcím ohroženým uhelnými doly

KDE:             v Praze na Náměstí míru před kostelem sv.Ludmily

KDY: od pondělí 3.října do soboty 8.října 2005

KDO:             Hnutí DUHA

CO:    Hnutí DUHA bude sbírat podpisy na pomoc obcím ohroženým uhelnými doly

Lidé v Praze mohou pomoci občanům Horního Jiřetína a Černic, dvou severočeských obcí, kterým hrozí zbourání kvůli rozšiřování uhelných dolů – a bude je to stát jen minutku nebo dvě.

Pražská pobočka Hnutí DUHA bude příští týden v ulicích sbírat podpisy pod předtištěný korespondenční lístek adresovaný ústeckému hejtmanovi, kterého žádá o zachování tzv. územních limitů těžby – účinné ochrany obcí před velkotěžbou uhlí.

V Podkrušnohoří bylo od války kvůli těžbě uhlí zbouráno a vystěhováno 81 měst a obcí. V roce 1991 vláda stanovila limity těžby, které chrání zbývající obce před rozšiřováním dolů. Ale těžební společnosti a někteří politici usilují o jejich zrušení. Bezprostředně ohroženy jsou obce Horní Jiřetín a Černice nedaleko Litvínova. Ústecké krajské zastupitelstvo bude o věci rozhodovat patrně na přelomu roku.

Místní občané v únorovém referendu zamítli zbourání a vystěhování své obce – pro zachování obce a územních limitů hlasovalo 96 % voličů a účast dosáhla 75 %. Koncem dubna je ve společném prohlášení podpořila stovka  dalších severočeských měst a obcí.

Dobrovolníci Hnutí DUHA začnou sbírat podpisy v úterý 4. října od 10ti hodin před kostelem sv. Ludmily na Náměstí Míru. Každý den budou na místě cca do 18ti hodin.

Na úvod celého týdne, v pondělí 3. října večer, proběhne beseda s vedoucím programu Energie Hnutí DUHA Petrem Holubem na téma „Nebourejte obce kvůli uhlí“ [1].

Poslední den sběru, v sobotu,  zároveň nabídnou lidem možnost napsat či nakreslit na dřevě-nou destičku vzkaz světovým politikům. Ti budou v listopadu v Montrealu na klíčové konferenci vyjednávat o pokračování Kjótského protokolu o omezení vypouštění skleníkových plynů. Vzkazy do Kanady hromadně pošlou tisíce lidí z celé Evropy.

Kontakt:           Michaela Pichlová (koordinátoprka akce), telefon: 737 336 221, email: michaela.pichlova@hnutiduha.cz

Petr Holub, vedoucí programu Energie Hnutí DUHA, telefon: 604 177 711, email: petr.holub@hnutiduha.cz

Poznámka:

[1] Beseda se ukuteční v pondělí 3. října od 18:00 v Klubu Agnes, Jelení 15/196, Praha 1. Doprovodí ji projekce dokumentárního filmu "Kamenolom Boží aneb Jeden rok v severních Čechách" režiséra Břetislava Rychlíka (2005, 88 minut). Do Klubu Agnes v Jelení se dostanete z Malostranské tramvají č. 22, 23 do stanice Brusnice, případně z Hradčanské tramvají č. 1, 8, 18 do stanice Vozovna Střešovice a kus pěšky).

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů