Středa, 24. dubna 2024

ZPRAVODAJ EKOFILMU 2005

ZPRAVODAJ EKOFILMU 2005

XXXI. Mezinárodní filmový festival o životním prostředí, přírodním a kulturním dědictví

3. - 9. 10. České Budějovice, Český Krumlov

Zpravodaj č. 1.

Pokud patříte mezi příznivce kvalitního životního prostředí a není vám lhostejné, co po nás na této planetě zůstane, pak vás jistě bude zajímat, že se od 3. 10. do 9. 10. 2005 uskuteční
31. ročník Mezinárodního filmového festivalu o životním prostředí, kulturním a přírodním dědictví – Ekofilm 2005. Program bude zahájen v pondělí 3. 10. v  Českých Budějovicích v kině Kotva dopoledním promítáním pro školy a od 16.30 pak promítáním pro veřejnost. V kině KOTVA pak bude program pokračovat až do středy 5.10.

V pondělí 3. 10. jsou  na programu tyto filmy:
16:30   Gorily mého pradědečka, 52´, Rakousko
18:00 – 20:10  Záhada neuspořádaných bojovníků, 50´
Austrálie; Zenové zahrady Shunmya Masuny, 26´, Německo;
Mravenci – Tajná síla přírody, 54´, Rakousko.

Hned na první festivalový večer jsme pro vás připravili promítání českého filmu, který v kuloárech i mezi širokou veřejností vzbudil velkou pozornost. Jedná se o Český sen, režiséra Víta Klusáka a Filipa Remundy. Začátek promítání je ve 20:30 a po něm bude následovat beseda s autory, kteří jsou připraveni na diskusi s diváky a zajímají je jejich reakce a názory na film.

Program Ekofilmu se bude v Českých Budějovicích odehrávat pohostinně i na půdě Biologické fakulty Jihočeské univerzity, jejíž studenti sami sestavovali program. Na pondělí 3. 10.  připravili od 14 hodin seminář „Vzdělávání k udržitelnému rozvoji – od teorie k praxi“, kterého se zúčastní Ing. Karel Jech, Mgr. Miroslav Novák, RNDr. Jana Dlouhá, Ing. Dana Votápková, Mgr. Zuzana Jakobová. Společným cílem je ozřejmit pojmy, o kterých se často mluví, ale málo kdo ví, co vlastně znamenají.

V bohaté filmové nabídce  se v úterý 4. 10. objeví během promítání na univerzitě i slovenský film Amazonia Vertical, nebo český film Planeta lidí – Výpravy za domorodci Papui Nové Guineje, na který naváže seminář profesora Jana Šuspy Lepše.
V Kině Kotva byste si neměli nechat ujít hlavně večerní český film Zdroj. Hostem večera bude Martin Skalský, který je spolu s režisérem Martinem Marečkem autorem scénáře tohoto snímku o mohutném ropovodu v Ázerbajdžánu, kde byl kdysi otevřen první ropný vrt na světě.

Ve středu 5. 10. je  promítání filmů na univerzitě  tématicky zaměřené k ochraně druhů a spojené od 16:30 se seminářem doktora Daniela Frynty na téma Vymírání versus ochrana druhů.
K tomuto tématu by mohl dlouze také vyprávět známý režisér, kameraman Steve Lichtag, který letos zasedl do poroty a současně návštěvníkům festivalu představí zajímavé hosty. Ve středu večer to bude v kině Kotva producentka brazilského filmu Estamira, Maria Santos. Tento film už získal řadu mezinárodních cen, za nejlepší dokument byl oceněn letos i na karlovarském filmovém festivalu a patří mezi favority Ekofilmu. Estamira je třiašedesátiletá paní trpící schizofrenií. Už dvacet let tráví veškerý čas na smetišti u Rio de Janiera.

Ve čtvrtek 6. 10. můžete navštívit festival jak v Českých Budějovicích na biologické fakultě JČU, tak v Českém Krumlově. O průběhu festivalu a o jeho další nabídce se více dočtete v příštím Zpravodaji, nebo na internetových adresách: www.ekofilm.czwww.auviex.cz.

Na veškeré akce jste srdečně zváni, vstup je zdarma. Přijďte včas, protože počet míst je omezen kapacitou sálů.

Změna programu vyhrazena.

Jak to všechno začalo.

31 let trvání festivalu, to je úctyhodný výkon, zejména když si uvědomíme, v jaké době vznikal. Na ekologii se tenkrát příliš nehledělo. Současný prezident Ekofilmu prof. RNDr. Pavel Kovář, CSc, děkan Přírodovědecké fakulty UK si na počátky festivalu vzpomíná velmi dobře.
„Ekofilm vznikl na půdě Ústavu krajinné ekologie Akademie věd v 70. letech těsně předtím než jsem na přírodovědě dostudoval a do zmíněného ústavu nastoupil – takže jsem jako mladík byl  svědkem toho, co festival znamenal a jak se vyvíjel. Ačkoli by tehdy nemohl vzniknout bez režimního posvěcení, přesto se stal jakousi oázou tichého odporu v tabuizovaných tématech životního prostředí a soustředil kolem sebe řadu významných lidí, kteří se později organizačně semkli v Ekologické sekci Čs. Biologické společnosti a někteří po r. 1989 vstoupili i aktivně do politiky. Duší a hnacím motorem Ekofilmu v jeho začátcích byla Eliška Nováková, mezi ekology známá postava, která má spolu s několika dalšími zakladatelskými persónami - i prostřednictvím osvěty skrz Ekofilm - zásluhu na tom, že předehrou „sametové revoluce“ v r. 1989 byly ekologicky motivované nepokoje na Teplicku. A proto mi bylo také ctí, když jsem na loňském jubilejním 30. ročníku festivalu mohl být svědkem ocenění ministra životního prostředí, které udělil ing. Jaroslavu Stoklasovi, jednomu z pamětníků a hlavních protagonistů festivalu, mj. též zakladateli multidisciplinárního směru a zároveň oddělení tehdejšího Ústavu krajinné ekologie, tzv. antropoekologie (zabývající se člověkem v jeho prostředí coby ekologickým agens ve všech myslitelných vztazích ke světu).“

Partneři festivalu:
Hlavní partneři          ČSOB; ČEPS, a.s.
Partneři                 ENERGIE AG BOHEMIA s.r.o.; Hochtief VSB, a.s. divize 1; 
Severočeské doly a.s.; B.I.R.T. Group a.s.; VCES a.s., EKOBUS a.s.; TEPLÁRNA České Budějovice, a.s.;  SWIETELSKY stavební s.r.o.; Barvy a laky Hostivař a.s. , Dobrá Voda
Mediální partneři       Jihočeské deníky Bohemia; Literární noviny;
                        Český rozhlas České Budějovice; Ekolist
Za podpory               Ministerstva životního prostředí
Ministerstvo kultury ČR
Česká komise pro UNESCO
                                
Vyhlašovatelé:
Ministerstvo životního prostředí, RNDr. Jitka Radová, Vršovická 65, 100 10 Praha 10,
tel.: 420267122432, fax: 420267311496, e-mail: ekofilm@env.cz, www.env.cz
Město Český Krumlov, Infocentrum, Náměstí Svornosti 2, 381 01 Český Krumlov,
tel. 420380704621, fax. 420380704619 www.ckrumlov.cz
Statutární město České Budějovice, Infocentrum, Nám. Přemysla Otakara II. č.2,
370 92 České Budějovice, tel: 420386 801413, fax: 420386 359480, www.c-budejovice.cz
Jihočeský kraj, U Zimního stadionu 1952/2, 370 76 České Budějovice,
tel. 420386 720493, fax: 420386 354967, www.kraj-jihocesky.cz
Biologická fakulta, Jihočeské univerzity, Branišovská 31, 370 05 České Budějovice, www.bf.jcu.cz
Občanské sdružení EKOFILM

Místo konání :
Český Krumlov :     
Státní hrad a zámek Český Krumlov  - Mincovna (II. zámecké nádvoří)               
Kino J&K, Špičák 134
Hotel U města Vídně, Latrán 77
České Budějovice:  
Kino Kotva, Lidická 2110
Biologická fakulta JČU, Branišovská 31

Ubytování a doprava:
Infocentrum České Budějovice: www.c-budejovice.cz; tel: 386359480
Infocentrum Český Krumlov:     www.ckrumlov.cz;      tel: 380704622
Pro návštěvníky festivalu je 7. a 8. 10. k dispozici doprava EKOBUSEM
na trase Praha - České Budějovice - Český Krumlov a zpět, www.ekofilm.cz; www.ekobus.cz

www.ekofilm.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů