Čtvrtek, 25. dubna 2024

Bývalá skládka u Břeclavi bude možná sloužit cyklistům

Bývalá skládka u Břeclavi bude možná sloužit cyklistům

BŘECLAV -- Vedení Břeclavi chce na místě bývalé skládky vybudovat moderní cyklistický areál. Na skládce tuhého komunálního odpadu mezi Břeclaví a Lednicí, která svému účelu přestala sloužit v 90. letech, se nyní dokončuje rekultivace. Radnice proto začala hledat pro místo nové využití. "Řešením by se mohl stát areál, který by nabídl dráhy pro nejrůznější cyklistické disciplíny," řekl dnes ČTK místostarosta Jaroslav Parolek.

Podle něj není možné rekultivovanou skládku o rozloze přibližně šesti hektarů využít například pro výstavbu. "Dokonce tam nelze zasadit ani stromy, protože jejich kořeny by mohly porušit speciální folii, kterou je skládka zakryta pod vrstvou nově navážené zeminy," vysvětlil Parolek. Právě 65 000 metrů krychlových zeminy je přitom možné využít pro zbudování terénu vhodného pro cyklocross, bicross další disciplíny.

Náklady na zbudování areálu pro vyznavače nejrůznějších způsobů jízdy na kole by podle Parolka neměly přesáhnout jeden milion korun. "Město nyní hledá prostředky na jeho realizaci," upřesnil. Projekt počítá i s protažením nynější cyklostezky tak, aby zájemci mohli na kole bezpečně dojet až na místo nového areálu. S budováním by se mohlo začít na jaře příštího roku.

Rekultivace skládky mezi Břeclaví a Lednici stála 33 milionů korun, z nichž 6,7 milionu investovalo město Břeclav. Zbytek nákladů pokryl Státní fond životního prostředí. V současnosti vyváží město tuhý komunální odpad na skládku například ve Velkých Pavlovicích a likviduje jej i ve spalovně.

Zdroj: Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů