Čtvrtek, 25. dubna 2024

Farmáře a zemědělce vyzpovídají statistici

Farmáře a zemědělce vyzpovídají statistici
Liberecký kraj - Od 1. září do 30. listopadu probíhá v celé ČR výběrové zemědělské statistické šetření. Tazatelé zavítají i na Jablonecko. Údaje poslouží pro formování zemědělské politiky ČR.
"Údaje pro statistické šetření Zem 2005 budou získávány od 35 000 zemědělských subjektů ve 4 358 obcích," uvedla zástupkyně ředitele Krajské reprezentace Českého statistického úřadu (ČSÚ) v Liberci Stanislava Riegerová. V Libereckém kraji zavítá 77 proškolených tazatelů do 199 obcí. "V průběhu září a října zaklepou tazatelé na dveře více než dvou tisíc, v kraji evidovaných, zemědělců, " dodala Stanislava Riegerová. V průběhu října a listopadu budou vyplněné dotazníky předány na ČSÚ do Liberce na další zpracování.
O vyplnění dotazníku požádají tazatelé každého člověka, který obhospodařuje více než jeden hektar zemědělské půdy nebo pěstuje na ploše od 1 500 metrů čtverečních nějakou plodinu, jako je ovoce, zelenina nebo i květiny. Osloveni budou také chovatelé drůbeže s nejméně padesáti kusy, chovatelé 100 a více králíků nebo jiných kožešinových zvířat. "Šetření se týká i chovatelů alespoň jednoho kusu skotu, dvou prasat či čtyř koz a ovcí. Pro ty, kteří se již zemědělství nevěnují aktivně, chystáme zkrácenou formu dotazníku," řekla Stanislava Riegerová.
Tazatelé budou zjišťovat informace o obhospodařované půdě, počtu zaměstnanců, jejich pohlaví, věk, množství odpracovaných hodin za sezonu, druzích zemědělské techniky či zdrojích vody. "Samostatnou kapitolou je ekologické zemědělství. K jeho provozování je třeba registrace ministerstvem zemědělství a činnost takové ekofarmy je řízena zákonem, " řekla Stanislava Riegerová. Výsledky šetření budou využity pro formování zemědělské politiky ČR. V zemích EU vycházejí z výsledků podobných šetření veškerá další sledování. Před pěti lety již podobné šetření proběhlo. "Sedmdesát procent registrovaných zemědělců má již s tímto způsobem statistického sběru dat zkušenosti. Ti byli dotazováni Agrocenzem 2000 a na něj navázalo v roce 2003 výběrové zjišťování zemědělských struktur FSS 2003," zakončila Stanislava Riegerová.
Zdroj:Deník Jablonecka
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů