Pátek, 29. března 2024

Nové knihy - Environmentální politika a udržitelný rozvoj

Nové knihy - Environmentální politika a udržitelný rozvoj

Environmentální politika neboli politika ochrany životního prostředí představuje jednak programy zaměřené na prevenci a řešení problémů životního prostředí, jednak konkrétní jednání různých subjektů (státu, politických stran, neziskových organizací, jednotlivých občanů) v této oblasti.

Kniha vysvětluje základní rizika spojená s rostoucí zátěží životního prostředí a jejich ekonomické, sociální, biologické a politické souvislosti. V centru pozornosti jsou především principy, formy i nástroje environmentální politiky, které pomáhají předcházet vzniku environmentálních problémů a řešit je na lokální, státní a globální úrovni. Klíčovým pojmem, který prochází celou knihou, je koncepce udržitelného rozvoje. Autoři rozebírají překážky realizace cílů environmentální politiky v oblasti lidského chování, kultury a hodnotových systémů, zabývají se řešením konfliktů v rámci politického systému, úlohou státních a nestátních subjektů a občanské společnosti a celou řadou dalších souvisejících témat.

Cílová skupina

Studenti přírodovědných, právních, ekonomických i sociálních oborů, politici a pracovníci správních úřadů, nevládních organizací; pracovníci pověření ochranou životního prostředí v podnicích, lidé se zájmem o životní prostředí.

Autoři

Editor knihy doc. JUDr. Václav Mezřický přednáší environmentální politiku a právo životního prostředí na Právnické fakultě UK v Praze. Je autorem celouniverzitního kurzu Globální problémy a globalizace. Působil rovněž ve Světové bance ve Washingtonu, v Evropské bance pro obnovu a rozvoj v Londýně a jako první náměstek ministra životního prostředí ČR.

Spoluautory jsou doc. JUDr. Eva Kružíková a mgr. Viktor Třebický (Ústav pro ekopolitiku), doc. RNDr. Martin Braniš (Ústav životního prostředí PřF UK) a doc. Ing. Jiřina Jílková (Ekonomická univerzita Praha).

Pro nakladatelství Portál uspořádal V. Mezřický knihu Globalizace (2003).

Více na: Kniha.asp?Csl=13262

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů