Čtvrtek, 25. dubna 2024

Patnáct let úspěšné mezinárodní spolupráce na Labi

Patnáct let úspěšné mezinárodní spolupráce na Labi

Již před 15 lety zahájila svoji práci Mezinárodní komise pro ochranu Labe (MKOL). Jejími členy jsou Česká republika, Německo a Evropská unie. Rakousko a Polsko mají v Komisi statut pozorovatelů. Komisi založili 8. října 1990 ministři životního prostředí bývalého Československa Josef Vavroušek, Německa Klaus Töpfer a Laurens Jan Brinkhorst, šéf Generálního ředitelství pro životní prostředí Evropské komise.

Podle Dohody o Mezinárodní komisi pro ochranu Labe je úkolem MKOL koordinovat mezinárodní spolupráci v oblasti ochrany vod povodí Labe. Dohoda stanovuje prioritní cíle, kterými je zlepšení kvality vody v řece a snížení znečištění sedimentů na jejím dně, dosažení co nejpřirozenějšího ekosystému se zdravou četností druhů a trvalé snižování zatížení Severního moře z povodí Labe. „Uvědomme si, že dohoda spatřila světlo světa v době, kdy Labe odtékalo na německé území tzv. Černým trojúhelníkem a životní prostředí všech postkomunistických zemích bylo doslova v katastrofálním stavu,“ upozorňuje ministr životního prostředí ČR Libor Ambrozek.

Situace byla tehdy skutečně alarmující. Koncem osmdesátých let patřilo Labe k nejvíce znečištěným tokům v Evropě. Od té doby vidíme pozitivní vývoj ve všech oblastech: Jakost vody v Labi a jeho přítocích se výrazně zlepšila. Snížily se koncentrace těžkých kovů a specifických chemických látek i vnosy živin. Zlepšení ekologických podmínek jasně ukazuje třeba fakt, že se do přítoků Labe vrátili lososi.

MKOL zpracovává formou doporučení pro členské státy analýzy, akční plány a programy konkrétních opatření pro stěžejní oblasti jako je protipovodňová ochrana, jakost vody, ochrana před havarijním znečištěním vod, ekologie nebo hydrologie.

„Dnes je MKOL, více než kdy dříve, platformou, kde hledáme společné cesty jak dosáhnout cílů evropské politiky na ochranu vod v povodí Labe,“ popisuje dnešní priority prezident MKOL a náměstek ministra životního prostředí František Pojer. ČR, Německo, Rakousko a Polsko se dohodly na tom, že mezinárodní koordinace a spolupráce při implementaci Rámcové směrnice ES pro vodní politiku bude probíhat právě pod zastřešením MKOL.
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů