Pátek, 29. března 2024

O stavbě spalovny u Pardubic se má rozhodnout do konce roku

O stavbě spalovny u Pardubic se má rozhodnout do konce roku
O případné výstavbě obří spalovny u Opatovic nad Labem na Pardubicku se má rozhodnout do konce roku. Investici za zhruba dvě miliardy korun však stále chybí podpora rozhodujících měst Pardubic a Hradce Králové. ilustrační foto - redakceStanoviska poskytlo asi 15 měst a obcí Pardubického kraje, některé z nich však vstup do projektu podmiňují účastí Pardubic, řekl dnes hejtman Pardubického kraje Michal Rabas.
    "Město Hradec Králové zastává ortodoxní nesouhlas s výstavbou spalovny," uvedl hejtman Královéhradeckého kraje Pavel Bradík. O účasti v projektu bude znovu jednat zastupitelstvo Pardubic, které již jednou v červnu výstavbu zamítlo a požadovalo vypracovat ekonomickou studii záměru.
    O podmínkách vstupu podle Rabase jednají Opatovice a Čeperka, zatímco Chrudim a Holice účast podmiňují vstupem krajského města. "Zastupitelstvo obce schválilo, že se zúčastníme přípravných akcí pro založení akciové společnosti EVO, jež má spalovnu postavit. Myslím si, že se o vstupu naší obce do firmy do konce roku ale jednat nebude," sdělil ČTK starosta Čeperky Jaroslav Bačina. Petici proti spalovně navíc podepsalo asi 4000 obyvatel regionu.
    Krajský úřad nicméně s projektem spěchá. "Zastupitelstvu Pardubického kraje bude 27. října předložen návrh rady, zda tento projekt spustit," uvedl Rabas. V případě vzniku společnosti EVO a přiznání dotace z evropských fondů ve výši asi 1,2 miliardy korun je podle Rabase připravena poskytnout peníze též Evropská investiční banka.
    "Jednou zde spalovna stejně bude po pěti či sedmi letech stát, ale založí ji někdo jiný z privátního kapitálu. Bez dotačních titulů občany likvidace odpadu vyjde podstatně dráže," tvrdí hejtman. Zařízení má ročně spalovat až 100.000 tun odpadu, který nebude podle Rabase možné po roce 2010 vyvážet na skládky.

Zdroj: Cerstvezpravy.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů