Pátek, 29. března 2024

Urban: Investice Hyundai je veřejným zájmem

Urban: Investice Hyundai je veřejným zájmem
Pokud se stát, kraje a vlastníci půdy nedohodnou na ceně za pozemky pro chystanou investici korejské automobilky Hyundai v Česku, je vláda připravena použít metodu vyvlastnění. Včera to v pořadu TV Nova "Sedmička" připustil ministr průmyslu a obchodu Milan Urban, který investici označil za veřejný zájem. "Je veřejným zájmem, aby se regionální rozdíly ve výkonnosti hospodářství a zaměstnanosti vyrovnávaly," uvedl.
Podle svých slov ale Urban preferuje dohodu a věří, že k ní dojde. Případné vyvlastňování by bylo za tržní úhradu, zdůraznil.
To, že by k vyvlastňování mohlo dojít, připustil na konci září i premiér Jiří Paroubek. Ten řekl, že k rychlým výkupům pozemků bude asi nutno využít takzvaného zákona o vyvlastnění, který v srpnu uspěl v prvním čtení ve sněmovně. Vláda jím chce urychlit výstavbu projektů ve veřejném zájmu.

ODS proti vyvlastnění
Přestože je snahou vlády vyřešit situaci s pozemky co nejdříve, není příliš pravděpodobné, že by se druhé čtení zákona dostalo na program sněmovny již na zítra zahajované schůzi. "Návrh zatím nestihl posoudit hospodářský výbor, máme jen stanovisko výboru pro veřejnou správu," vysvětlil pro HN poslanec ČSSD Miloslav Kala. Pro listopadovou schůzi je ale s projednáváním tohoto zákona pevně počítáno, dodal.
Naopak stínový ministr průmyslu a obchodu Martin Říman z ODS v televizní debatě jakékoli vyvlastňování v souvislosti s automobilkou odmítl.
Podle Římana je severní Morava regionem, kam by investice mohla směřovat, regionem, který potřebuje impuls a ten by Hyundai přinesl. Investici by uvítal, ale ne za každou cenu. Pokud jde o pozemky, musí se podle něj dospět k dohodě.
Říman dále uvedl, že ODS by zrušila investiční pobídky pro některé vybrané skupiny a nahradila je pobídkami pro všechny v podobě jednoduššího daňového systému a zjednodušené byrokracie. Dosavadní smlouvy uzavřené s investory by byly dodrženy.
Na severní Moravě přicházejí pro Hyundai v úvahu tři průmyslové zóny - Nošovice, Dolní Lutyně a Mošnov. "Myslím, že do konce roku jedna z těch zón připravena bude," řekl ministr Urban s tím, že na tento účel je dostatek peněz. Největší šance na přilákání jihokorejské firmy přitom mají právě Nošovice. O továrnu ale projevily zájem i Zlínský a Ústecký kraj.

Rozdělené Nošovice
Samotné Nošovice, o kterých se v souvislosti se stavbou automobilky hovoří nejčastěji, se mezitím rozdělily do dvou táborů. Polovina obce by uvítala, kdyby továrna v příštím roce na území Nošovic vyrostla. Druhá je naopak tvrdě proti - obává se zásadních změn v životě obce.
"Nevím, proč by měla být průmyslová zóna na pozemcích, které jsou obdělávané a dávají lidem obživu. Navíc se mi zdá opravdu bláznivé, aby pod Beskydami stála na 200 hektarech průmyslová zóna," řekla Magdaléna Kachtíková. Její rodina odmítá svůj desetihektarový pozemek prodat.
Obavy má i místní zemědělské družstvo, které zaměstnává 120 lidí. Za své pozemky žádá odpovídající náhradu. "Lokality už vytipováváme. Družstevníci ale zatím naprosto přesně své pozemkové nároky nestanovili. O jejich konkrétních požadavcích bychom s nimi chtěli mluvit v příštím týdnu," řekl náměstek hejtmana Pavel Drobil.
Naopak, prodej pozemků podporují hlavně lidé, kteří své pozemky právě družstvu pronajímají. V jednom z regionů, který trpí největší nezaměstnaností, je lákavá i perspektiva zaměstnání.
Jako důležitou pro rozvoj regionu vidí případnou investici i nošovický pivovar Radegast. Podle mluvčího mateřského Plzeňského Prazdroje Alexeje Brechtina je ale zejména kvůli kvalitě vody, důležité pro pivovar, nutné důkladné posouzení vlivu továrny na životní prostředí.
Nová továrna automobilky Hyundai Motor má mít roční kapacitu asi 300 tisíc vozů. Korejci chtějí do její výstavby investovat v přepočtu 30 miliard korun. Po kolínské investici konsorcia TPCA by to byla největší investice v historii České republiky. Kromě České republiky zvažují také Polsko a Slovensko. Rozhodnout by se zřejmě mělo do konce roku. Výrobu by měla továrna zahájit v druhé polovině roku 2008.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů