zpravodajství životního prostředí již od roku 1999

Skončil podzimní svátek zahradníků a gurmánů

11.10.2005
Zemědělství
Skončil podzimní svátek zahradníků a gurmánů
Skončil podzimní svátek zahradníků a gurmánů.

Na olomouckém výstavišti Flora skončila v neděli 9. října největší česká výstava ovoce, zeleniny a školkařských výpěstků HORTIKOMPLEX 2005, doplněná zahradnickými trhy a – po čtyřleté přestávce  - i obnoveným festivalem gastronomie a nápojů OLIMA.

Zájem o nabídku v expozicích a na stáncích, o kterou se letos po čtyři dny postaralo na 500 vystavovatelů a prodejců, byl mimořádně velký. Branami výstaviště prošlo na více než 18 000 zájemců, o třetinu více než loni.  

Tradičně největším návalu návštěvníků se těšila hlavní expozice ve výstavním pavilonu A,  v níž se v rámci ústředního motta výstavy „Ve starém sadu“ představili největší domácí pěstitelé a producenti ovoce a zeleniny. Špičkové výpěstky doplnil výběr prací z letošní  floristické soutěže v květinové vazbě na téma „Chryzantéma – královna podzimu“. Galerii pavilonu obsadily  stánky gastronomického festivalu Olima. Jeho pořadatelé připravili návštěvníkům zajímavý program s kuchařskými soutěžemi, barmanskou show, přehlídkami a ochutnávkami potravinářských produktů a nápojů. Součástí Olimy byl 2. ročník  soutěžní přehlídky ovocných destilátů Flora košt a kvalifikační klání baristů – mistrů v přípravě capuccina a espressa o postup na celorepublikovou soutěž Mistr kávy 2005.

Značné pozornosti se po zásluze těšila  mimořádně bohatá expozice 12 územích rad Českého zahrádkářského svazu, v níž se představili také zahrádkáři ze Slovenska a Polska. Ovocnářské a zelinářské výpěstky obohatila přehlídka neuvěřitelných 22 odrůd brambor a 12 odrůd česneku pěstovaných v domácích podmínkách a koutek pro včelaře s proskleným úlem. Návštěvníci ocenili také zahrádkářskou, mykologickou poradnu s nabídkou sortimentu hub vhodných k pěstování, a také ochutnávky moravských vín.

Unikátem letošní závěrečné zahradnické akce olomouckého výstaviště byla expozice „Bonsai & Suiseki“,  VIII. celostátní výstava České bonsajové asociace,  zařazená do projektu „2005 – Rok mezilidských   vztahů mezi EU a Japonskem“, nad níž převzalo záštitu japonské velvyslanectví v ČR. Kromě stovky zelených exponátů mohli návštěvníci obdivovat i suiseki – zajímavé kameny připomínající lidské postavy, zvířata či krajiny -  a sledovat umění špičkových českých a zahraničních odborníků, denně předvádějících tvarování bonsají.

Na olomouckém výstavišti se také rozdávala odborná ocenění.  Nejlepšími expozicemi se  mohli pochlubit zelináři z mikulovského Moravoseedu a pěstitelé ovoce z akciové společnosti Pomona Těšetice.  Zlato z letošní soutěže v květinové vazbě na téma „Chryzantéma - královna podzimu“ patří v  kategorii seniorů  Zahradnické fakultě Mendlovy zemědělské a lesnické univerzity Brno a mezi juniory si nejlépe vedlo družstvo Středního odborného učiliště  z Klimkovic  na Novojičínsku.  Cenu primátora města Olomouce získala Česká bonsajová asociace a Pohár hejtmana Olomouckého kraje ovocnáři Zemědělského družstva Podhradí z Týnu nad Bečvou, zelináři ze Zeltru Troubky a Územní rada Českého zahrádkářského svazu Zlín.

Do 2. ročníku soutěže o nejlepší ovocný destilát Flora košt 2005 bylo letos přihlášeno 235 vzorků, o téměř čtvrtinu více než loni. Soutěžilo se v deseti kategoriích – slivovice, broskvovice, hruškovice, jablkovice, meruňkovice,  třešňovice, višňovice, vínovice, malinovice. V kategorii ostatních se chutnaly a hodnotily, mimo jiné, takové speciality jako šípkovice,  špendlíkovice,  jahodovice a  také unikátní pivní pálenka. Nejstarším destilátem přihlášeným do soutěže byla jablkovice vypálená v roce 1984. Titul absolutního  šampiona  a vítězný pohár si z letošního Flora koštu  odvezl Zdeněk Krutil, „palič“ z Dřevohostic na Přerovsku za malinovici, ročník 2004. Cena Unie destilatérů ČR za nejlepší kolekci přihlášených vzorků  patří  Josef Růžička z Krnčic u Moravských Budějovic.  

Komentáře k článku. Co si myslí ostatní?

Další články
Chystané akce
22
11. 2017
22.11.2017 - Seminář, školení
Ostrava
Podněty ZmapujTo
Mohlo by vás také zajímat
Naši partneři
Složky životního prostředí