Pátek, 19. dubna 2024

Dotace z fondů EU ve Zdravých městech fungují a přinášejí nemalé finanční prostředky

Dotace z fondů EU ve Zdravých městech fungují a přinášejí nemalé finanční prostředky

Zdravá města mohou pro realizaci svých projektových záměrů čerpat dotace z různých externích zdrojů. Jednu z možností, jak získat prostředky k pokrytí části nákladů na rozvojové aktivity, představují fondy Evropské unie.

Zajistit si finanční pomoc z evropských fondů není pro města, obce a regiony snadnou záležitostí, nicméně vynaložené úsilí se určitě vyplatí. Základem úspěchu při žádání o finanční prostředky z fondů EU je dobře zpracovaný projektový záměr. A právě zde se může projevit připravenost Zdravých měst oproti ostatním žadatelům o dotace.

Jako vhodný příklad Zdravého města, které je dlouhodobě úspěšné při získávání státních i evropských dotací, lze uvést město Vsetín. V poslední době se například Vsetínu podařilo získat dotace v celkové hodnotě 170 milionů korun pro vybudování centra na zpracování a recyklaci odpadů, které bude řešit odpadové hospodářství celého Vsetínska. Výstavba závodu za 200 milionů korun bude zahájena na jaře příštího roku a měla by trvat přibližně rok, radnice do budoucna počítá i s nákladným zařízením na dotříďování komunálního odpadu. Předpokládá se, že celková kapacita zpracovávaného komunálního odpadu v recyklačním centru bude přibližně 20 tisíc tun ročně. Logistické centrum pokryje zpracování a recyklaci odpadů z oblasti, kde žije téměř 70 tisíc obyvatel a v níž budou během dvou let uzavřeny dvě ze tří skládek. Výstavba centra tak představuje obrovský přínos pro životní prostředí celého regionu, kde navíc vznikne přibližně 60 nových pracovních míst.

Mikroregion Vsetínsko se díky výstavbě tohoto závodu a realizaci projektu Čistá řeka Bečva, dalšího výjimečného projektu z hlediska rozsahu získané dotace, ale i počtu zapojených subjektů, zařadí mezi nejúspěšnější regiony v celé Evropě z pohledu naplňování principů udržitelného rozvoje. Kvalitní projektový záměr byl i tentokrát základem dotačního úspěchu Zdravého města Vsetína.

Asociace NSZM pro své členy zajišťuje mnoho služeb právě v oblasti získávání zdrojů EU, ale i dalších dotací z jednotlivých ministerstev i krajů. Mimo pravidelné rozesílání informací vztahujících se k aktuálním grantovým možnostem, školí NSZM politiky a koordinátory Projektu Zdravé město v tématech získávání dotací, příprava projektů apod. Svým členům nabízí asociace stanoviska k připraveným projektům, zároveň se ale může stát i jejich významným celostátním partnerem. Aktuálně se NSZM výrazným způsobem podílí na přípravě Zdravého kraje Vysočina a jeho jednotlivých měst, obcí a mikroregionů na programovací období 2007-2013.

Autor: NSZM ČR

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů