Sobota, 20. dubna 2024

Česko nevyužívá biopaliva, hrozí postih z Bruselu

Česko nevyužívá biopaliva, hrozí postih z Bruselu
V tuzemsku se mají do nafty i benzínu plošně přidávat biopaliva až od roku 2007. A to od dvou do pěti procent. Rozhodla o tom včera vláda. Česko se přitom zavázalo využívat biopaliva už dříve, ale směrnici Evropské komise neplní a hrozí mu za to sankce. Přiznává to i materiál Ministerstva zemědělství. "Je možné očekávat zahájení šetření Evropské komise," uvádí zpráva.
Sankce zatím Brusel nezmiňuje. "Pokud stát nevysvětlí, proč závazek neplní, jde o porušení evropského práva," zdůraznila mluvčí českého zastoupení komise Catherine Sustek.
U pump v Česku zatím není ani nafta s příměsí řepkového metylesteru, ani benzín s biolihem z obilí. Resort zemědělství to vysvětluje tím, že dotace výrobcům metylesteru nejsou dostatečné. Tendr na koncese výrobcům biolihu letos zkrachoval kvůli podezření z korupce. Chyběla i strategie podpory biopaliv. Včera sice tento materiál Ministerstva průmyslu vláda přijala, podle expertů je ale návrh nutné zásadně dopracovat.
Jasno mají politici jen v tom, proč jsou biopaliva potřeba: "Šetří ovzduší, snižují závislost na dovozu klasických paliv a zvýší i odbyt zemědělské produkce," vysvětlil ministr životního prostředí Libor Ambrozek.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů