Čtvrtek, 28. března 2024

Myllykoski? Vidina investice i obtíží

Myllykoski? Vidina investice i obtíží
Sídlem čtvrté největší zahraniční investice v Česku v odhadované výši 450 miliónů eur by se mohly stát Opatovice nad Labem na Pardubicku.
Nejmodernější papírnu v Evropě by tam chtěla stavět finská rodinná firma Myllykoski, definitivní rozhodnutí však zatím nepadlo. Spěch, s jakým firma plánuje stavbu a spuštění provozu, však už nyní vyvolává dohady o tom, zda přitom dodrží všechny zákony.
"Můžeme potvrdit, že společnost Myllykoski Corporation vážně uvažuje o investování v Opatovicích nad Labem. Bohužel, s ohledem na přání investora nemůžeme bližší informace k projektu poskytnout," řekl René Samek, ředitel divize podpory investic a aplikovaného výzkumu agentury CzechInvest.
Údaje o investici ale prozradil nedávno sám investor. Její výší se v Česku řadí hned za TPCA, LG. Philips Displays a Škodu Auto. Má přinést dvě stě padesát přímých pracovních míst a asi tisícovku nepřímých. Osmdesát procent produkce by mělo jít na vývoz.
Výrobu by chtěla firma zahájit na začátku roku 2007. Pokud se však vše nerozjede rychle, investor, který ještě není pevně rozhodnut, nejspíš odejde stavět jinam.

V regionu budou první
"Čas je pro ně rozhodující. Pokud vyřízení a stavba nepůjde rychle, budou hledat jinde. Je to velmi moderní zařízení, chtějí být v regionu první, kdo takovou papírnu postaví," řekl právník Josef Vejmělka, z advokátní kanceláře Vejmělka& Wünsch, která firmu v Česku zastupuje.
Právě rychlost, s jakou Finové plánují postavit a spustit továrnu, zaráží některé krajské úředníky. Tvrdí, že spěch vyvolává podezření, že společnost nechce dodržet všechny termíny tak, jak to ukládají zákony.
"Vítáme investici, ale firma musí postupovat podle zákonů a vyřešit veškeré problémy," řekl radní Pardubického kraje odpovědný za životní prostředí Petr Šilar.
"Byli jsme se podívat na jejich továrnu v Německu a zástupci firmy nám také ukazovali harmonogram, který mají připravený. Je tak napnutý, že nepočítá s žádnými námitkami a tam, kde mají úřady na rozhodování třicet dnů, jsou pouze dva dny. Kdyby se pro firmu zkracovaly lhůty, byl by to precedens pro celý stát," říká starosta Opatovic nad Labem Pavel Kohout.
"Nikdo, ani náš úřad, nechce blokovat stavbu, ale pokud budou nejasnosti, musí se vyřešit," dodal Kohout.

Firma chce zkrátit lhůty
"Nechceme v žádném případě porušit zákony, jen využít všech možností, jak maximálně zkrátit lhůty. Firma srovnává poměry v Česku s rychlostí úřadů v Německu, které pracují jiným způsobem. Tam se rozhodne, pak musí firma splnit dané podmínky. Vše trvá pět měsíců. Tady chtějí úřady nejprve od firmy splnit podmínky a pak vydají rozhodnutí," řekl Vejmělka.
V Česku se dá továrna na zelené louce vyřídit a postavit v průměru asi za půldruhého roku. Tato doba například stačila výrobci obalů Kappa Packaging v Olomouci.
"Doba od rozhodnutí do zahájení výroby je však u každého projektu jiná, a dá se proto jen těžko zobecnit. Záleží na tom, jak je projekt velký, zda jde o výrobu, nebo služby a jestli je nutné zpracovat posudek vlivů na životní prostředí EIA," říká Veronika Prudilová z odboru řízení investičních projektů agentury CzechInvest.
Ministerstvo životního prostředí už rozhodlo, že v případě papírny společnosti Myllykoski bude nutné zpracovat posudek EIA, nejen základní zjišťovací řízení. Posudek EIA bývá obvykle hotov během několika měsíců.
Známé jsou i příklady dalších velkých a politicky podporovaných tuzemských investic - LG. Philips Displays a firmy Nemak, kdy byly porušeny zákony.
"FirmaPhilips vyřídila územní a stavební řízení během tří měsíců. Za tu dobu běžně nevyřídíte na úřadech ani zahradní domek. EIA trvala dva měsíce. Ta extrémní rychlost měla za následek porušení zákona a vedla k dnešní situaci, kdy jsou obviněni čtyři úředníci, kteří stavbu a výrobu povolovali," míní Jiří Nezhyba z Ekologického právního servisu Brno, který na problémy investice upozornil. Pokud by firma dodržela zákon, mohla by začít vyrábět zřejmě až o rok či dva později.

Úředníkům vadí kamióny
Spěch firmy Myllykoski se nelíbí některým úředníkům také kvůli komplikované dopravě v Opatovicích, kterými dnes projíždí sedm tisíc aut denně. Pokud by továrna zahájila provoz, přibylo by podle odhadu dalších dvě stě padesát kamiónů. Společnost totiž předpokládá, že využije dřevo z lesů v Orlických horách a Krkonoších.
"Silnice na to nejsou stavěné a také musíme hájit zájmy lidí. Budeme chtít alespoň záruku vlády, že se začne stavět silnice R35," říká starosta. Jinou cestou se podle něj kamióny do průmyslové zóny Opatovic nemají šanci dostat. Hejtmani a primátoři největších měst tří krajů nedávno vydali prohlášení, kterým požadují stavbu rychlostní silnice z Hradce Králové do Olomouckého kraje. Obávají se toho, že pokud stát začne stavět třetí pruh na dálnici D1, na tuto severní dálnici už nezbudou peníze.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů