Pátek, 29. března 2024

Plodných mužů stále ubývá

Plodných mužů stále ubývá
Dříve se párům nedařilo zplodit potomka většinou z důvodu zdravotních problémů žen. V posledních letech jsou však často potíže na straně mužů. Na vzrůstající problémy s plodností mužů má velký vliv dramaticky se snižující počet spermií.
AUTOR: Pavla Skurovcová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz
Center asistované reprodukce přibývá, přibývá také párů, kteří se snaží zplodit potomka a nemají úspěch. Zatímco v minulosti bývaly s neplodností spojovány ve většině případů ženy, v posledních letech se situace mění. Problémy s neplodností či "nějak problematickou" plodností totiž přibývají u mužů.
Část odborníků zastává názor, že neplodných párů zas až tak dramaticky ve srovnání s minulostí nepřibývá, ale že se o celé věci více mluví a lidé léčbu neplodnosti vyžadují. Pro představu, neplodnost se definuje jako stav, kdy se páru nedaří zplodit potomka během jednoho roku nechráněného pohlavního styku s normální frekvencí. Označení normální frekvence však může být chápána různě. Často se také hovoří, že v současné hektické době nemá moc párů na sex čas a mnohdy ani sílu.
Hlavní příčinu neplodnosti vidí odborníci také ve skutečnosti, že ženy své těhotenství odkládají do vyššího věku. Biologické hodiny nejsou v tomto případě žádným mýtem. S věkem se totiž také snižuje šance na otěhotnění.

Každý pátý pár má problémy
Jedno je však jisté. Podle výzkumů je v 70 procentech případů stále stoupající neplodnost mužů způsobena poruchami spermií, které buď ztrácejí pohyblivost, nebo mají jiné defekty, případně jich je málo. Dalšími nejčastějšími důvody problémů, které s plodností mužů souvisejí, jsou hormonální poruchy, onemocnění pohlavního ústrojí, úraz, problémy v genech.
Počet spermií v mužském ejakulátu se snižuje a podle některých názorů se dokonce blíží kritické hranici. Podle údajů, které byly zjištěny v roce 1938, měl průměrný muž 120 miliónů spermií v jednom mililitru ejakulátu. V roce 1952 to bylo již jen 73 miliónů, o dvacet let později 54 miliónů spermií. Údaje z roku 1990 již konstatovaly přibližně 25 miliónů mužských spermií.
K oplození vajíčka musí mít muž alespoň 20 miliónů spermií v jednom mililitru spermatu. Když je jich míň, výrazně klesá pravděpodobnost oplodnění vajíčka. Stručně řečeno, pokud je spermií málo, do cíle nedorazí žádná. Tyto údaje jsou celosvětové, výzkum, který byl ukázal, jak jsou na tom čeští muži, prozatím není. Nicméně lze odhadovat, že situace v České republice je velmi podobná.
V Česku má problém s plodností 15 až 20 procent párů, tedy zhruba každý pátý až šestý. Mužská neplodnost, respektive snížená plodnost je na vině přibližně v polovině případů. Přitom zhruba u dvaceti procent neplodných párů mají dokonce problémy oba.

Spermie jsou citlivé na vysokou teplotu
Jaké jsou hlavní důvody tak dramatického úbytku spermií u mužů? Obecně panuje shoda, že za potíže s úbytkem spermií zřejmě může současný životní styl, respektive i znečištěné životní prostředí. Jak vypadá prostředí, ve kterém žijeme? Určitě je v něm velké množství nejrůznějších chemických látek.
Na spermie mají negativní vliv různé pesticidy, insekticidy, organická rozpouštědla, vliv má i to, pokud člověk pracuje s těžkými kovy, a mnohé další.
Spermie jsou také velmi citlivé na teplotu. Proto se často hovoří o tom, že spermiím škodí, nosí-li muži těsné kalhoty. Tím se totiž ztěžuje regulace teploty, takže se varlata mírně přehřívají, což nepříznivě ovlivňuje tvorbu spermií. Pravdou však je, že obliba těsného oblečení neplodnost přímo nezpůsobuje, může ji však zhoršit. Podle odborníků pomáhá cvičení a také oplachování genitálií studenou vodou. Lékaři také nedoporučují mužům časté saunování a koupání v horké vodě.
Na spermie mají negativní vliv i drogy, alkohol a kouření. Nikotin má podle studií zásadní vliv na množství spermií, marihuana způsobuje vznik tvarových anomálií spermií. Alkohol nepříznivě ovlivňuje hladinu mužského hormonu testosteronu, který má vliv na objem semene a jeho hustotu. Často opomíjenou skutečností je také vliv stresu.
Skutečnost, že přibývá případů, kdy je dlouhé čekání na potomka způsobeno nějakým zdravotním problémem na straně muže, je pro mnohé z nich skutečně zdrcující. Panuje totiž často mylná představa, že pokud muž nemá problémy s erekcí a s následným výronem semene, nemůže být přeci problém ani v oplodnění. Ovšem kvalita erekce není přímo úměrná schopnosti zplodit potomka. Nikdo tedy nemůže předem vědět, jak na tom je.
Odborná spolupráce:
MUDr. Karel Kočí, CSc.
Centrum asistované reprodukce ISCARE IVF
Androlog společnosti Andromeda

info
Jak lze pomoci?
Kvalita a množství spermií se vyšetřuje pomocí spermiogramu. Počet a kvalita spermií jsou faktory, které rozhodujícím způsobem ovlivňují plodnost muže. Stačí tedy nalézt u muže k následnému oplodnění jen jedinou kvalitní spermii? Teoreticky vzato to možné je a někdy se to skutečně podaří. Nicméně jde spíše o výjimečný úspěch, obecně je potřeba mít k dispozici zárodečných buněk více. A jakou šanci má muž, u kterého se spermie netvoří? Azoospermie, tedy nepřítomnost zralých spermií v ejakulátu, existuje dvojího druhu. První - obstrukční znamená poruchu transportu spermií z varlete ven, druhá se označuje jako testikulární a jde o selhání tvorby spermií. První případ lze mikrochirurgickou operací úspěšně vyřešit prakticky ve všech případech. Druhý typ poruchy má šanci na úspěch v asi 60 procentech. Dnes již totiž odborníci ví, že tvorba spermií může probíhat i ložiskovitě, tedy jen v malém počtu semenotvorných kanálků, což se navenek jeví jako absolutní absence spermií v semeni. Tento st av však není zdaleka tak beznadějný, jak vypadá, protože při mikrochirurgické operaci lze těch několik fungujících kanálků nalézt a spermie potřebné pro mikroinjekci do vajíčka z nich odebrat.
Zdroj:Věda a zdraví
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů