Čtvrtek, 25. dubna 2024

Mostecká uhelná chce prolomit limity a těžit

Mostecká uhelná chce prolomit limity a těžit
Obavy ekologů i obyvatel Horního Jiřetína a Černic, že jejich obce budou muset ustoupit těžbě hnědého uhlí v lomu ČSA, po včerejšku vzrostly. Odboráři ze soukromé těžařské firmy Mostecká uhelná (MUS) vyzvali v dopise premiéra Jiřího Paroubka, aby vláda přehodnotila čtrnáct let staré územní a ekologické limity a vytvořila podmínky pro další pokračování těžby.
Odboráři z MUS podle agentury ČTK v dopise argumentují zájmy státu a jeho energetické koncepce. Podle ní by Česká repblika měla být nezávislá na cizích zdrojích. To znamená využít domácí zásoby hnědého i černého uhlí a další paliva.
Podle Petra Holuba, energetického experta Hnutí Duha, které dlouhodobě proti takovému kroku protestuje, si už jednou musí stát říct, kde je taková hranice, co zlikviduje a dát přednost jiným hodnotám. "Uhlí je totiž i pod Litvínovem a při téhle logice by jednou muselo být ohroženo i toto město," říká Holub.
Sdružení odborových organizací MUS využití všech dosažitelných zásob uhlí označuje za nezbytnou podmínku pro dlouhodobou ekonomickou a sociální stabilizaci Mostecka, kde je nejvyšší míra nezaměstnanosti v zemi.
Limity se týkají dvou ze sedmi lokalit severočeské hnědouhelné pánve. V lomu ČSA, který patří Mostecké uhelné, má zatím těžba skončit v roce 2017. To by přineslo zrušení asi čtyř tisíc pracovních míst. Podle odborářů by se tak bez práce ocitla třetina ekonomicky aktivního obyvatelstva regionu. Nyní je to zhruba pětina.
Podle Holuba má ale stát i Ústecký kraj právě více než deset let na to, aby do oblasti pomohl přinést jiné podnikatelské aktivity. "Ten čas by se měl využít. Jednou se tu uhlí stejně dotěží a oblast bude stát před stejnou otázkou co dál," říká Holub.
Za zatím platnými limity těžby má v lokalitě ČSA ležet 255 miliónů tun hnědého uhlí. Dalších asi 120 miliónů tun je "za čarou" v Dole Bílina, který ale patří Severočeským dolům, patřícím do skupiny ČEZ.
Odborový předák MUS Vlastimil Waic uvádí, že v lomu ČSA by prolomení limitů těžbu prodloužilo o 45 let do roku 2062, a na Dole Bílina o 15 let do roku 2050. Z obou míst uhlí odebírá i ČEZ. Jeho analýza zatím navrhuje čtyři elektrárny - Prunéřov I, Mělník III, Chvaletice a Tisová - po roce 2015 uzavřít. Důvodem bude hlavně nedostatek uhlí v dané lokalitě. Dostupné zásoby uhlí zatím umožňují kompletní obnovu zastarávajících elektráren Tušimice II, Prunéřov II, Počerady a Mělník II a výstavbu nových bloků v Ledvicích a Počeradech. ČEZ uvádí, že by to dovolilo po dobu 40 let provozovat další dva bloky v Počeradech a Prunéřově.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů