Čtvrtek, 18. dubna 2024

Komunální odpady: Jihočeši špatně třídí hlavně sklo

Komunální odpady: Jihočeši špatně třídí hlavně sklo

Jižní Čechy - Domácnosti v kraji mají při separaci komunálních odpadů největší problémy se sklem. Často za něj totiž považují i porcelán a keramiku. Rozdrcenou směs z těchto komponentů pak nelze využít jako surovinu k opětovné výrobě.

Svozové firmy rovněž často lidem neumožňují sbírat celou komoditu plastů a omezují ji pouze na PET lahve. Řekla to včera Lenka Pravdová, vedoucí regionální manažerka společnosti Eko-kom, a.s., která se tříděním komunálních odpadů zabývá.

Správné separování odpadů přitom šetří životní prostředí a zároveň je cenným zdrojem levných druhotných surovin.

Eko-kom spolu s Jihočeským krajem v současné době zahajuje širokou kampaň s cílem naučit lidi více třídit odpad a přitlačit na obce, aby jim to umožnily. "Již nyní je do systému Eko-komu v kraji zapojeno 409 obcí, to je 66 procent z jejich celkového počtu. Žije v nich 92 procent Jihočechů. V kraji přesto zbývá 63 obcí, které kontejnery na tříděný sběr nemají nebo se o vyvážení nestarají," uvedla ředitelka oddělení využití odpadů společnosti Eko-kom Martina Vrbová.

Osvětovou činnost zaměřenou na separaci vítá radní Jihočeského kraje Jiří Netík (KDU-ČSL). "Kraj má plán odpadového hospodářství, který musí plnit a toto je jedna z možností, kterak v tomto směru postupovat," soudí.

Zhruba 60 tisíc domácností v Českých Budějovicích, Táboře, Českém Krumlově a Prachaticích dostane počátkem listopadu do schránky informační leták s vysvětlením co, jak a proč třídit. "Součástí této balíčkové akce bude i soutěž o ceny, například o horské kolo," upřesnil vedoucí projektu Milan Tomík.

Na jihu Čech se zatím výrazněji nedaří třídit odpad zejména v určitých částech Táborska a Strakonicka. "Na vině je špatná dostupnost terénu pro těžká auta, která je mnohdy složitější, než na Šumavě," vysvětluje Pravdová.

Systém tříděného sběru odpadů pokrýval v roce 2004 96 procent území České republiky. Celková recyklace obalového odpadu v systému Eko-kom na jednoho obyvatele dosáhla loni 41,4 kilogramu.

Zdroj:Českobudějovický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů