Čtvrtek, 18. dubna 2024

Británie hlásí nebezpečný virus

Británie hlásí nebezpečný virus
Británie je první zemí Evropské unie, která ohlásila, že na svém území zjistila virus ptačí chřipky přenositelný na člověka. Tamní veterináři ho našli u papouška dovezeného ze Surinamu, který uhynul v karanténě.
Spolu s Británií přibyly na "černý" seznam zemí i Švédsko a Chorvatsko, kde však testy ukázaly, že jde o typ pro člověka neškodný. Ve Švédsku objevili lékaři virus v mrtvých kachnách západně od Stockholmu.

Pozor na pašování
Německo a Rakousko proto včera zakázaly venkovní chov drůbeže. Ministr zemědělství Petr Zgarba řekl, že v Česku by takové opatření výrazně zhoršilo ekonomickou situaci v chovech.
Britský případ nakaženého papouška však zvýšil obavy z jiné, nejpravděpodobnější cesty šíření nemoci - dovozem divokých ptáků. Evropská komise do úterý rozhodne, zda ho zcela zakáže. "Komise rozhodnutí učiní brzy," uvedl mluvčí Stefaan de Rynck. Komisaři budou zvažovat i to, zda se případným zákazem obchod naopak nevymkne jakékoli kontrole.
Už dnes je totiž ilegální dovoz velmi rozšířen. Belgická liga pro ochranu ptáků podle ČTK varovala, že černý obchod představuje jedno z největších rizik rozšíření ptačí chřipky do průmyslových zemí. Předseda ligy Hugues Fanal připomněl loňský případ, kdy celníci na bruselském letišti u cestujícího z Thajska objevili v plastových tubách dva orly nakažené ptačí chřipkou.

Zakázané trhy
Pašování exotických ptáků do Česka není podle Pavly Říhové z inspekce životního prostředí až tak obvyklé, nejčastěji se převážejí plazi. Inspektoři letos zjistili dva případy pašování ptáků. Šlo o šest papoušků z Jamajky, respektive o osmnáct vajec z Brazílie. Pašerákům hrozí pokuta až dvě stě tisíc korun.
Pavla Říhová ovšem připustila, že inspektorům se může podařit odhalit jen zlomek ilegálně převážených živočichů. "Odhadla bych to na deset procent," prohlásila Říhová.
Tajemnice České společnosti ornitologické Lucie Hošková uvedla, že problémem nemusí být pouze exotičtí ptáci. "Někteří chovatelé si velmi rádi pořizují na rybníky různou okrasnou drůbež," tvrdí Hošková.
Ornitologové přitom zjistili, že na českých ptačích burzách se nelegálně prodávají i volně žijící domácí a cizí ptáci. Ministr zemědělství Zgarba právě kvůli nebezpečí šíření ptačí chřipky všechny ptačí trhy a výstavy od soboty až do odvolání zakázal.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů