Pátek, 19. dubna 2024

Ministr Ambrozek je na návštěvě Nikaraguy a Kostariky

Ministr Ambrozek je na návštěvě Nikaraguy a Kostariky

Ve dnech 22. – 30. října 2005 je ministr životního prostředí Libor Ambrozek na oficiální návštěvě Nikaraguy a Kostariky. V obou zemích jedná s vládními představiteli o možném dalším společném postupu v rámci programu zahraniční rozvojové spolupráce [1].

 

V současné době probíhají v rámci této spolupráce v regionu střední Ameriky dva projekty Ministerstva životního prostředí: „Geologický průzkum přírodních rizik v jihovýchodním Salvadoru“ (2003-2005) a „Geologický průzkum přírodních rizik v Nikaragui“ (2000-2006) [2]. Jejich cílem je zhodnotit stupeň a druh geologického nebezpečí a zranitelnosti pro několik oblastí těchto zemí. Výsledky práce českých geologů jsou v jednotlivých regionech užívány při plánování územního rozvoje.

 

Na žádost nikaragujské strany, která hodnotí výsledky projektu na svém území velice kladně, se bude jednat o možném prodloužení tohoto projektu na léta 2007-2009. Další fáze projektu by se měly zaměřit na výzkum a dokumentaci přírodních rizik v oblasti severní a východní části horského pásma Nikaragui. Zkoumané území se pravděpodobně rozšíří i o část sousedních států Kostariky [3] a Salvadoru, které jsou nuceny čelit obdobné nestabilitě geologického podloží jako Nikaragua.

 

Další informace:

www.env.cz (Zahraniční vazby/ Zahraniční pomoc v gesci MŽP)

www.cgu.cz (mezinárodní projekty)

 

Poznámky:

[1] Od roku 1996 poskytuje vláda České republiky v souvislosti s členstvím ČR v Organizaci pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) finanční prostředky na zahraniční rozvojovou spolupráci. Tu koordinuje Ministerstvo zahraničních věcí ve spolupráci s jednotlivými resorty. Ministerstvo životního prostředí se zapojilo do programu zahraniční rozvojové spolupráce v roce 1997 a během let 1997-2003 koordinovalo realizaci 38 rozvojových projektů v 28 zemích světa. V roce 2004 MŽP uskutečnilo 32 projektů (nejvíce ze všech resortů). Finanční objem těchto projektů je 64 323 000 Kč, tj. 12, 9% z prostředků přidělených vládou na bilaterální a multilaterální projekty (500 mil. Kč).

 

[2] Nikaragua byla první latinskoamerickou zemí, která obdržela rozvojovou pomoc ČR. V roce 1995 byla poskytnuta rozvojová pomoc ve výši 15 mil. Kč. Pomoc byla určena na financování projektů v rámci Projektu N.E.W.S (trojúhelníková spolupráce mezi nizozemskými, českými a nikaragujskými městy). V roce 1998 pak Nikaragua v souvislosti s následky hurikánu Mitch obdržela humanitární pomoc ve výši 1,5 mil. Kč a v roce 2000 bylo v návaznosti na předcházející spolupráci rozhodnuto o dalším rozvojovém projektu,zaměřeném na pomoc s odstraněním následků hurikánu Mitch v částce cca 11 mil. Kč.

[3] V roce 2000 byl vládou ČR schválen rozvojový projekt, zaměřený na vypracování studie systému integrované městské hromadné dopravy pro hlavní město Kostariky San José.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů