Úterý, 23. dubna 2024

Snížit znečišťování má pomoci "černá listina"

Snížit znečišťování má pomoci "černá listina"
Nejvíce skleníkových plynů vypustily vloni do ovzduší uhelné elektrárny společnosti ČEZ, nejvíce rtuti opustilo areál ústecké chemičky Spolchemie a nejvíce dioxinů vyprodukovaly Třinecké železárny.
Ekologické sdružení Arnika včera zveřejnilo seznam největších znečišťovatelů životního prostředí. Při sestavování pořadníku vycházelo z takzvaného integrovaného registru znečišťování, který je od konce září veřejně přístupný na adrese www.irz.cz. Údaje o 72 škodlivinách do této databáze poskytlo 871 podniků, ovšem souhrnné tabulky největších znečišťovatelů tam nejsou.
"Pokládáme to za jeden z nejúčinnějších nástrojů, jak přimět podniky k tomu, aby snížily emise toxických látek," vysvětlil smysl "černé listiny" Marek Jehlička, mluvčí Arniky. V první desítce se nejčastěji objevily uhelné elektrárny ČEZ, hutě Mittal Steel Ostrava či chemičky Spolana a Spolchemie. Podniky se hájí, že splňují zákonné emisní limity a že pracují na dalším omezování škodlivin.
"Technickými a organizačními opatřeními se budeme snažit, abychom co nejdříve přední místa v tabulkách opustili," reagoval Jan Martínek, mluvčí neratovické Spolany.
Společnost ČEZ ještě před zveřejněním seznamu oznámila, že plánuje za desítky miliard modernizaci dosluhující uhelné elektrárny a postavit i nové. Tím se zvýší jejich účinnost a zároveň se i sníží znečišťování ovzduší. "Emise poklesnou na třetinu," slibuje mluvčí Ladislav Kříž.
Ústecká Spolchemie sice také obsadila na žebříčku Arniky přední místa, ale podle mluvčího chemičky Zdeňka Rytíře se škodliviny do životního prostředí ani nedostanou. "Drtivá většina emisí, které jsme nahlásili do registru, opouští náš areál v odpadech. A ten se bezpečně zneškodňuje," vysvětluje Rytíř.
Arnika chce seznamy zveřejňovat každý rok. V USA takový postup pomohl k tomu, že se během pěti let snížily emise o desítky procent.
Sdružení je přesvědčené o tom, že do registru znečišťování nedodaly údaje o vypouštěných škodlivinách všechny firmy, anebo že vybrané podniky některá data zatajily. Chce se proto obrátit na Českou inspekci životního prostředí, aby vytipované továrny prověřila. Firmám přitom hrozí pokuta až půl miliónu.
"Informace o emisích nezatajujeme," tvrdí Jan Martínek, mluvčí neratovické Spolany, o jejíž prověření chce sdružení Arnika také požádat.

Kdo v Česku nejvíce znečišťuje životní prostředí
Rakovinotvorné látky
Ivax Pharmaceuticals Opava
Spolana Neratovice
Kurt O. John Březůvky
Skleníkové plyny
ČEZ - elektrárna Prunéřov
ČEZ - elektrárna Počerady
Mittal Steel Ostrava
Organické látky (PCB, dioxiny)
Spolchemie Ústí nad Labem
ŽDB Bohumín
Lasselsberger Lubná
Zdroj: Arnika, www.irz.cz
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů