Pátek, 29. března 2024

Budoucnost bez jedů v Praze

Budoucnost bez jedů v Praze

PRAHA - Pražané budou moci zítra podpořit známou petici sdružení Arnika „Budoucnost bez jedů II“. Dobrovolníci Arniky budou ve čtvrtek 27. října na Florenci sbírat podpisy v době od 12:00 do 16:00 hodin. V současnosti se pod petici „Budoucnost bez jedů II“ podepsalo přes 12.500 lidí.

Petice “Budoucnost bez jedů II” (1) požaduje bezpečnější chemickou politiku Evropské unie, která by lidem zaručila lepší ochranu zdraví lidí a životního prostředí před nežádoucími efekty chemických látek. Jeden z bodů petice přímo požaduje, aby při nakládání s odpady nedocházelo k úniku toxických látek, třeba „dioxinů“, do životního prostředí.

Petice obecně směřuje k eliminaci vysoce nebezpečných perzistentních organických látek z našeho životního prostředí. “Pokud se podaří dosáhnout jejích cílů, pomůže to do budoucna předcházet situacím, kdy je potřeba zajistit nákladnou likvidaci toxických látek v odpadech, k jakým patří například „polychlorované bifenyly“,” vysvětlil význam petice vedoucí kampaně Budoucnost bez jedů, RNDr. Jindřich Petrlík ze sdružení Arnika.

Podobná petice v letech 2001 - 2002 pomohla prosadit dostupnost informací o toxických látkách na internetu v podobě „integrovaného registru znečišťování“. Díky registru se dnes každý člověk může dozvědět, jak moc znečišťují životní prostředí podniky v jeho okolí.

V současnosti se pod petici “Budoucnost bez jedů II” podepsalo přes 12.500 lidí. Jsou mezi nimi také Ing. Vladislav Raška, starosta Děčína; starostka obce Košťálov Lenka Cincibusová a další členové zastupitelstva této obce; RNDr. Martin Bursík, bývalý ministr životního prostředí; RNDr. Jitka Seitlová, senátorka za Přerov a řada dalších významných osobností. Petici v Liberci podpořili také náměstkyně primátora města Dagmar Helšusová a Ing. Eva Kočárková a náměstek primátora Ing. Jiří Veselka.

S týmem dobrovolníků lze komunikovat prostřednictvím Kamila Repeše (kontakt je uveden v záhlaví tiskové zprávy).

Poznámky:

(1) Více informací o kampani Budoucnost bez jedů včetně petice najdete na internetových stránkách kampaně: Budoucnost bez jedů

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů