Pátek, 19. dubna 2024

Spolek ochránců přírody zle zatápí provozovně nadnárodního koncernu

Spolek ochránců přírody zle zatápí provozovně nadnárodního koncernu

Kvůli odmítavému postoji místní organizace Českého svazu ochránců přírody ustoupila firma od svých záměrů.

ONDŘEJ DVOŘÁK

Zásmuky - Proti podnikatelským záměrům nadnárodní společnosti Hügli Food s. r. o., která před několika lety otevřela svou provozovnu v Zásmukách, brojí zdejší několikačlenná organizace Českého svazu ochránců přírody (ČSOP). Ta vznikla rovněž v devadesátých letech a je svým působením v obci velikosti Zásmuk poměrně unikátní. Ochránce přírody pobouřil úmysl firmy Hügli, jejíž provozovna sídlí u vlakové zastávky v bezprostřední blízkosti památkově chráněné lipové aleje, rozšířit svou výrobu na druhou stranu komunikace.

"Alej by se tak de facto stala součástí výrobního komplexu, což považujeme za barbarský počin," uvedli ve svém prohlášení k tomuto záměru ochránci přírody. Ačkoliv se jejich protest zpočátku mohl jevit jako boj s větrnými mlýny, podařilo se jim změny v záměrech firmy skutečně dosáhnout.

"Od svého úmyslu jsme ustoupili," řekl už dříve technický ředitel firmy Petr Volf.

"Když si Zásmučané neuvědomují, jak je jim naše firma jako největší zaměstnavatel v okolí prospěšná, ať je tedy po jejich," dodal rozhořčeně. Úspěch boje ochranářů je o to překvapivější, že za záměry poravinářské společnosti se postavilo i město.

"Drtivá většina zaměstnanců firmy pochází ze Zásmuk. Společnost má proto naši podporu. Areál se nachází v průmyslové zóně, takže záměry firmy nebyly v rozporu se zájmy města," řekl zásmucký starosta Jiří Pechar. Zdá se však, že konflikt mezi ČSOP a zmíněnou firmou jen tak neutichne. Ačkoliv se totiž provoz nerozšíří na druhou stranu chráněné aleje, areál firmy se přesto zvětší v plánovaném rozsahu.

"Jedná se o lokalitu, která je v Zásmukách snad nejkrásnější. Ve městě je řada opuštěných areálů, do nichž by se tato výroba hodila mnohem víc," řekla zakladatelka zásmuckého ČSOP a jeho nejstarší členka Libuše Hoznauerová.

...A JÁ SI MYSLÍM

Postoj obcí k areálům velkých firem se liší místo od místa. V živé paměti je ještě spor Ratboře a Kbelu, které zaujímaly přesně opačný postoj k plánované výstavbě překladiště automobilů, z něhož však nakonec sešlo. To provozovna potravinářské firmy v Zásmukách už pár let stojí, prý velmi dobře prosperuje a poskytuje práci mnoha lidem. Tím, zda je možné udžet v rovnováze ekologickou, ekonomickou a sociální složku území, se už dlouho zabývají vědci v rámci teorie trvale udržitelného rozvoje. Snaha "rozseknout" spor mezi soukromou firmou a ekologickými aktivisty na několika řádcích by proto byla naivní.

Zdroj:Kolínský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů