Čtvrtek, 25. dubna 2024

Oceňuji především rychlost, jakou banka žádost o úvěr vyřídila

Oceňuji především rychlost, jakou banka žádost o úvěr vyřídila
Oceňuji především rychlost, jakou banka žádost o úvěr vyřídila
Tachovská firma Rudolf Tomšů - RT se už jedenáct let zabývá truhlářskou výrobou. V současné době má třicet zaměstnanců a roční obrat kolem dvaceti miliónů korun. Rámečky do dveří a dveře z masivu už neprodává jen na tuzemském trhu, ale vyváží je do Německa, Rakouska a na Slovensko. A kromě toho - podnikatel Tomšů patří k těm, kteří nemají žádné dluhy. Což je podstatná podmínka pro přidělení úvěru z programu Kredit.

HN: Co vás vedlo k jednání právě s Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou?
Jednoduchá úvaha. Čerpali jsme u ní už dříve jiný úvěr, který je nyní z velké části už splacený. Líbil se mi přístup a jednání o něm. Takže když se teď objevila další potřeba, zavolal jsem jim.

HN: Můžete popsat váš projekt?
V podstatě jde o kotelnu s vynikajícím rakouským kotlem KURRI o výkonu dvě stě kilowattů. Vedle stojí ocelový zásobník na odpad a pod ním je ještě briketárna s lisem. Ta produkuje za hodinu dvě stě kilo eurobriket, které jsou dobře prodejným artiklem. Budeme tak moci kombinovat topení s briketováním, takže se využije veškerý odpad - i kusový. Součástí systému je totiž výkonný drtič pevného odpadu. Tím vlastně zajistíme ekologickou i ekonomickou stránku věci.

HN: Měla záruční a rozvojová banka a její poradenská společnost v případě programu Kredit nějaké další podmínky, kromě závazků, souvisejících se splácením úvěru? Například vydané stavební povolení a podobně?
Žádné. Ani stavební povolení nebylo předem nutné.

HN: Kdo všechno vaši žádost posuzoval?
Šlo o kategorii "malý úvěr", takže žádost posuzovala pouze Českomoravská záruční a rozvojová banka a její Regionální poradenské a informační centrum. Tím je v Plzni Institut průmyslového managementu. A všechno šlo poměrně rychle, odhaduji, že od podání žádosti k jejímu vyřízení uběhly sotva tři měsíce. Musím tedy ocenit ochotný přístup a velmi rychlé vyřízení žádosti.

HN: Co k tomu napomohlo? Na co by si další zájemci měli dát pozor?
Každému žadateli o úvěr od záruční banky bych doporučil "čistou vestu". To znamená nemít žádné nesplacené dluhy a odvody, mít připraven důkladný podnikatelský plán a důsledně dodržet všechny podmínky.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů