Pátek, 29. března 2024

Je Brno připraveno třídit odpady?

Je Brno připraveno třídit odpady?
Každý Čech vyprodukuje ročně zhruba sto padesát až dvě stě kilogramů odpadů. Podle statistik to v celé republice za jediný rok představuje dvě miliardy kilogramů odpadů všeho druhu. Recept jak uniknout této odpadové lavině je snadný - třídit odpad, a tím jeho množství zredukovat až na polovinu.
Jak se s tříděním odpadů potýká Brno? " Odpady v Brně lze třídit na třech úrovních. Ve sběrných střediscích odpadu, v kontejnerech umístěných ve městě a konečně v domácnostech," řekl náměstek primátora Radomír Jonáš.

Prý odpady míchají
Sběrných středisek je v Brně asi padesát. A město Brno chce jejich činnost do budoucna zlepšovat. Konkrétní způsob, kterým chtějí zastupitelé činnost sběrných středisek zefektivnit, zatím ale sami neznají. " Vše je ve stadiu příprav. Plánujeme například zapojit se do sběru odpadu různých elektrozařízení," řekl vedoucí odboru životního prostředí Martin Vaněček.
Jak vzkazují někteří Brňané, je nejvyšší čas s činností sběrných středisek něco udělat. Ne vždy totiž odpad třídí. " Před očima lidí, kteří sem svůj tříděný odpad přivezou, ho zdejší zaměstnanci sypou mezi běžný odpad komunální. Proč bych pak měla odpad třídit a pracně ho sem vozit? A když navíc není ve městě dost kontejnerů, budu ho muset dát do běžných popelnic," říká brněnská studentka Dana Černá, která má se sběrnami špatné zkušenosti.

Kontejnerů je málo

Co se týká kontejnerů, těch je ve městě podle primátora města Brna Richarda Svobody dostatek. " Brno splňuje legislativní požadavek, aby byly kontejnery na třídění odpadu umístěny do pochůzkové vzdálenosti dvou set padesáti metrů," řekl primátor. Někteří Brňané ale nesouhlasí. " Kontejnerů na tříděný odpad je málo a jsou špatně rozmístěny. Například naše organizace sídlí na Bratislavské a k nejbližšímu kontejneru to máme určitě dál než dvě stě padesát metrů," říká ředitel Hnutí Duha Martin Ander. I kdyby ale byla vzdálenost dodržena, je to podle Andera stejně málo. " Představte si, kdybyste měli jít k obyčejné popelnici přes dvě stě metrů. Aby celý systém třídění odpadu fungoval, musí obec nabídnout stejné podmínky a dostupnost jako u normálního komunálního odpadu," upozorňuje dále Ander. Popelnice na tříděný odpad téměř před každým domem jsou samozřejmostí například ve Vídni.

Lidé třídit chtějí

I vedoucí odboru životního prostředí Vaněček přiznává, že se neustále objevují nové žádosti o poskytnutí dalších kontejnerů, a to jak od občanů, tak od jednotlivých městských částí. " Snažíme se žádostem vyhovět a kontejnery přidáváme, ale někdy musíme i ubrat. Jsme omezeni finančně i technicky," vysvětluje Vaněček.
Jak dále řekl, v současnosti je v Brně asi devadesát pět kontejnerů na PET láhve, dvanáct set na sklo, tři sta na papír a třicet čtyři na textil. Několikanásobně vyšší počet kontejnerů na sklo je podle Vaněčka dán historickým vývojem a také tím, že tyto kontejnery slouží jak na sklo bílé, tak barevné.

Důležité jsou domácnosti

Nejdůležitější úrovní třídění odpadu jsou podle zastupitelů města domácnosti. Podle politiků ale nejsou Brňané ke třídění odpadu dostatečné motivováni a nechovají se zodpovědně. Přispívá k tomu mimo jiné nízký paušální poplatek za komunální odpad. " Zaplatí- li občan poplatek, může vyprodukovat netříděného odpadu, kolik chce. Když naplní jednu popelnici, může přidat další. To vše pouze za pět set korun ročně," řekl primátor Richard Svoboda. Poplatek za komunální odpad už město ale nemůže navýšit. Nedovoluje to jednak legislativa, jednak smlouva s Evropskou unií o poskytnutí dotací na rekonstrukci brněnské spalovny.
Město se ale podle některých odborníků na neochotu občanů jen vymlouvá. Tvrdí to třeba ředitel Hnutí Duha Ander. " Jakákoli motivace a osvěta je zbytečná, když není dostatek kontejnerů," říká Ander.

Opravená spalovna bude vyrábět energii

V odpadovém hospodářství města Brna hraje velkou roli především rekonstrukce spalovny. Na velkolepý projekt přispěla významně Evropská unie a díky tomu může město nyní hledat firmu, která opravy provede. " Tři dosluhující kotle ve spalovně nahradí dva zbrusu nové, s posuvnými rošty. Spalovna si dále pořídí parní turbínu, aby mohla teplo proměnit na elektrickou energii, a tu pak prodat. V plánu je také například vybudování dotřiďovací linky na papír, sklo a plast," prozradil plány ředitel brněnské spalovny Karel Peroutka.
Zdroj:Rovnost - Brněnský a jihomoravský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů