Čtvrtek, 28. března 2024

Školy na Třebíčsku učí dospělé chránit přírodu a sbírat použitý rostlinný olej

Školy na Třebíčsku učí dospělé chránit přírodu a sbírat použitý rostlinný olej
 Školy na Třebíčsku začaly v těchto dnech vlastním příkladem vychovávat k ekologii, a to nejen děti ale i dospělé. Dvě desítky škol, které jsou v okolí Třebíče, Moravských Budějovic, Náměšti nad Oslavou, Jemnice a Hrotovic, se osvětou zapojily do pilotního projektu sběru a ekologické likvidace použitých jedlých olejů.

Patnáctka škol pak dokonce začala oleje sama sbírat. Projekt, jehož autorem je jihomoravská firma Daruel, koncem září podpořily radnice ve zmíněných městech a obcích. Nyní se připojily také školy. Cílem společné aktivity je, aby v kanalizacích českých obcí a měst končil jen zlomek z dnešních asi 40 tisíc tun použitých jedlých olejů, které domácnosti každoročně vylévají do odpadních potrubí.

Oleje z domácností značně omezují správný biologický chod čistíren odpadních vod, znečišťují kanalizace a odpadní potrubí, zhoršují kvalitu vypouštěných odpadních vod z čističek do vodních toků. S vyléváním oleje do odpadů je spojena také větší spotřeba saponátů a celková zátěž pro životní prostředí. Společnost Daruel proto v součinnosti s radnicemi a dalšími zainteresovanými firmami
(hygienické stanice, vodárenské firmy, bytová družstva atd.) na Třebíčsku přišla s nápadem, že by bylo dobré motivovat občany, aby začali olej sbírat a třídit jako jakýkoli jiný odpad z domácností. Motivací je fakt, že za každý odevzdaný kilogram odpadového oleje vyplatí firma Daruel každého půl roku do rozpočtu příslušné místní školy jednu korunu „ekologické odměny“. Lidé tak prostým sběrem odpadního oleje přispívají na rozvoj škol, kam chodí jejich děti.

Chceme, aby se situace v tuzemsku obrátila a lidé místo bezmyšlenkovitého vylévání použitých jedlých olejů z fritovacích hrnců a pánví do WC či kuchyňských odpadů, přinesli olej do sběrných míst. Odtud se dostane k recyklaci a po zpracování z něj bude ekologická příměs do paliv pro motorová vozidla,“ řekl regionální zástupce společnosti Daruel Zdeněk Čermák.

Krátce po zahájení sběrných akcí na Třebíčsku, zareagovaly na projekt i samy školy, které z něj získávají „ekologické odměny“. 15 škol nyní rovněž shromažďuje použité oleje z kuchyní a posílá je na ekologickou likvidaci. Za odevzdané kg opět dostanou příslušnou částku „odměny“.  „Toto rozhodnutí je v pravomoci ředitelů škol. My nejsme proti, “ komentovala vedoucí odboru školství a kultury Městského úřadu v Třebíči Jindřiška Pánková.

Olejový odpad, který občané a školy posbírají ve výše uvedených oblastech, je ve speciálních barelech a cisternách odvážen k dalšímu třídění a ekologickému zpracování do specializovaného, příslušnými technologiemi vybaveného, závodu v Hostěradicích na Znojemsku. Tam prochází takovým technologickým zpracováním, aby byl dále použitelný až do finální podoby bio příměsi do motorové nafty. Finálním produktem z olejového odpadu je tzv. metylester, který se podle legislativy Evropské unie stále ve větší míře musí povinně přidávat do paliva pro motorová vozidla.

www.finance.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů