Pátek, 29. března 2024

Severočeská vodárenská připravuje rekonstrukci liberecké čistírny

Severočeská vodárenská připravuje rekonstrukci liberecké čistírny
 LIBEREC - Severočeská vodárenská společnost (SVS) připravuje rekonstrukci čistírny odpadních vod v Liberci. "Společnost už vyhlásila veřejnou soutěž na dodavatele, práce by měly začít příští rok na jaře," řekla mluvčí SVS Dagmar Haltmarová. Oprava čistírny je součástí integrovaného projektu Lužická Nisa za téměř jednu miliardu korun. Zhruba dvě třetiny nákladů přitom pokryje dotace z evropského Fondu soudržnosti.

Liberecká čistírna byla vyprojektována na konci 80. let a do provozu byla uvedena v roce 1994. Její výstavba stála téměř 480 milionů korun. Zařízení s kapacitou na 122.000 ekvivalentních obyvatel patřilo ve své době k největším v zemi, dnes je ale zastaralé. Navíc byla čistírna původně postavena jen pro potřeby Liberce a blízkého okolí, v minulých letech se na ni ale napojil i sousední Jablonec. Proto se počítá s rozšířením kapacity zařízení téměř o 60 procent na 190.000 obyvatel.

Rekonstrukce liberecké čistírny není jedinou akcí v rámci projektu Lužická Nisa. Už v létě začaly práce na rekonstrukci úpravny vody na přehradě Souš u Desné na Jablonecku, která složí jako zdroj pitné vody pro zhruba 100.000 obyvatel Jablonecka a Liberecka. Třicet let stará úpravna už svou technologií nevyhovovala požadavkům evropských norem, a proto musí být do roku 2010 modernizována. Modernizace přijde na zhruba 390 milionů korun. V rámci projektu bude podle Haltmarové také dobudována kanalizace v aglomeraci Liberec - Jablonec nad Nisou.

Vodárenská společnost se nezaměřuje jen na velké projekty. Například v Liberci dokončí ještě letos rekonstrukci téměř kilometru vodovodního řadu a přípojek v ulicích Karla Čapka, v okolí nádraží Českých drah a ulicích Kozácká a Donská. Akce přijde na 7,5 milionu korun. "Obnova stávající vodohospodářské infrastruktury v majetku SVS je jednou z našich priorit," řekl předseda představenstva a liberecký hejtman Petr Skokan.

SVS je největší vodárenskou společností v Čechách, její region pokrývá 12 procent území republiky. Akcionáři společnosti je 455 měst a obcí. Rekonstrukce liberecké čistírny není jediným projektem, který musí SVS kvůli přísným normám Evropské unie realizovat. Podle generálního ředitele Miroslava Harciníka bude muset firma do roku 2010 do modernizace a výstavby nových zařízení na severu Čech investovat téměř devět miliard Kč.
Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů