Čtvrtek, 25. dubna 2024

I v bavorském parku jsou proti jeho dalšímu "zpralesnění"

I v bavorském parku jsou proti jeho dalšímu "zpralesnění"
 Správa Národního parku Bavorský les a Svaz ochrany přírody bojují za vytyčení prvních zón - tedy těch, v nichž je les ponechán sám sobě - v rozšiřovaném chráněném území parku," píše pasovský list PNP. Občanské hnutí k ochraně Bavorského lesa zase požaduje zrušení ochranných území. Místní organizace CSU obce Lindberg v okrese Regen se zase zasazuje o to, aby v rozšiřovaném území nebyly první zóny, jak je plánováno.

"Všechny tři tábory se obrátily s peticemi za své požadavky na zemský sněm, jehož výbor pro životní prostředí se jimi bude zabývat 24. listopadu," uvádí PNP. Rozvádí, že "ochránci Bavorského lesa" chtějí celoplošnou ochranu proti kůrovci v rozšiřovaném tzv. "novém parku" a požadují v něm zrušit zamýšlené první zóny. "Chceme zabránit tomu, aby se mezi Roklanem a Falkensteinem stalo totéž co ve starém parku," říká předseda spolku Heinrich Geier. Opírá se o směrnici národního parku, že do roku 2017 musí být zabráněno v rozšiřování kůrovce do nových ploch parku. Vytváření prvních zón by podle spolku ale tento záměr torpedovalo.

Svaz ochrany přírody zase argumentuje tím, že na deseti tisících hektarů prvních zón v 13 000 hektarů velkém "starém" parku pod mrtvými stromy na Luzném už zase vyrůstá bohatě strukturovaný porost. "Je naším úkolem zajistit tuto přirozenou dynamiku," tvrdí ředitel národního parku Karl Friedrich Sinner. Proto vedení apeluje na zemský sněm, aby park nadále důsledně chránil. Přijetí "občanské" petice by prý mělo osudové následky. Hrozily by údajně nejen nedozírné ekologické škody, ale v první řadě i masivní omezení turistiky. "Park je pro svou jedinečnost mezinárodně znám," říká předseda Svazu ochrany přírody Weiger.

Loni mělo být v "novém parku" vyhlášeno za první zóny dalších tisíc hektarů, pro velký odpor ale bylo od plánu upuštěno. Podle přání správy parku a ochranářů by se ale v rozšíření mělo pokračovat: "Jde o národní zájem a ne o komunální politiku," říká v PNP zemský pověřenec Svazu ochrany přírody pro východní Bavorsko Helmut Steininger.

"Starostka obce Lindberg Gerti Menigatová to vidí jinak," uzavírá deník. Požaduje větší právo obcí do věci mluvit - nesmí být prý přece rozhodnuto "o nich bez nich". Jako mluvčí CSU zorganizovala kompromisní petici - zrušení dosavadních prvních zón je prý nerealistické, ale žádné další by vyhlašovány být neměly . . .

Zdroj:Českobudějovický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů