Pátek, 19. dubna 2024

Pardubice chtějí novou spalovnu

Pardubice chtějí novou spalovnu
 Jen těsným výsledkem hlasování skončilo včera rozhodování o tom, zda město Pardubice podpoří krajský projekt spalovny v areálu Elektráren Opatovice. Vítězně dopadlo pro zastánce spalovny.

Pardubice - Už před začátkem jednání pardubických zastupitelů bylo znát, že mají na programu citlivý bod. Příchozí vítal transparent proti spalovně, s nímž přijela do Pardubic desítka občanů Opatovic, jichž se uvažovaná stavba nejvíce dotýká.

Debata o jejím smyslu se z ulice vzápětí přenesla i do jednacího sálu. Vystoupil v ní například primátor Hradce Králové Otakar Divíšek, který na pardubické půdě přečetl stanovisko radních sousedního města. A to je vůči projektu spalovny v tuto chvíli negativní s tím, že město Hradec Králové má nakládání s odpady vyřešeno jiným způsobem. Podle Divíška se v médiích objevují nepravdivé informace, podle nichž nebude možné v budoucnu v Evropské unii odpady skládkovat. A to, jak říká, není pravda. Spalovnu naopak podporoval krajský radní Petr Šilar. Pardubický kraj ostatně před časem založil akciovou společnost EVO, která by měla spalovnu pro energetické využití odpadů realizovat, a to s pomocí evropských peněz. Přesvědčoval proto pardubické zastupitele, aby zvedli ruku pro záměr majetkové účasti města Pardubic v akciové společnosti EVO.

Byl nakonec úspěšnější než další účastník diskuse Jan Žižka, představitel skupiny nespokojených občanů Opatovic, kteří se spalovny obávají a v petiční protestní akci posbírali již čtyři tisíce podpisů. Vstupu Pardubic do EVO totiž dalo svůj hlas dvacet zastupitelů. Záměr majetkové účasti Pardubic na projektu spalovny tak prošel o pouhý jeden hlas.

Zdroj:Hradecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů