Čtvrtek, 28. března 2024

Sláma má dnes cenu

Díky moderní technologii byly jejich výdaje na teplo zhruba o 20 % nižší než při využití plynu nebo elektřiny.
Sláma má dnes cenu
 V obci Roštín na Kroměřížsku, kde žije 700 obyvatel, většina domácností (85 procent) včetně chatařů a chalupářů, školy a dalších objektů vytápí a ohřívá vodu teplem, které vyrábí kotelna spalující slámu. Díky moderní technologii byly jejich výdaje na teplo zhruba o 20 % nižší než při využití plynu nebo elektřiny. A od letošního října, kdy se cena plynu ještě zvýšila, má  alternativní   zdroj   energie  pro zdejší lidi cenu "zlata".

Starostu Roštína Radovana Mana už léta trápila skutečnost, že obec nebylo možné plynofikovat: "Přemýšleli jsme, jak umožnit našim občanům vytápět nejen levněji, ale hlavně  ekologičtěji  než tuhými palivy, která  znečišťovala  ovzduší v tomto překrásném koutě Chřibských vrchů. Možnosti jsme hledali v zemích, kde mají s alternativními zdroji vytápění více zkušeností. Dospěli jsme k závěru, že mnohem dál než my jsou Rakousko, Dánsko či Švýcarsko. Nakonec jsme se rozhodli pro projekt s dánskou technologií," pokračoval starosta.

Celá investice vyšla na 110 mil. Kč. Podařilo se ji uskutečnit s pomocí  Státního   fondu   životního   prostředí  , který obci poskytl dotaci 60 mil. Kč a půjčku 10 mil. Kč, dalších 15 % investičních nákladů dostala obec z Rakouska a 10 mil. Kč z Dánska. Kotelna začala zkušebně pracovat v březnu roku 2002. Obec na její provoz včetně nákupu slámy nedoplácí ani jej nedotuje ze svého obecního rozpočtu.

Podle správce kotelny Stanislava Plachého, kterého jsme zastihli v době, kdy všichni usilovně sváželi z okolních polí balíky slámy, kotelna funguje jednoduše: "Automat plát slámy odřeže a maximálně ekonomicky a  ekologicky  jej spálí. Vše řídí počítač, přes něj monitorujeme domácnosti, zajišťujeme odpočet spotřeby a účtujeme platby."

Fyzická přítomnost správce v kotelně není vždy bezpodmínečně nutná, s počítačovým systémem linky je propojen přes svůj mobilní telefon a jakmile něco nefunguje, informaci dostane po telefonu. Počítač registruje také všechny poruchy na přívodu tepla a teplé vody do domácností. Tedy dřív než si odběratel přijde na poruchu postěžovat, Stanislav Plachý o ní už ví a dělá příslušná opatření.

V průběhu letošního léta byla kotelna odstavena, probíhala revize celého systému. Kotel má výkon 4 MW. Zařízení je vybaveno multicyklónem, který zachytává těžké částice ze  spalin  , za ním je textilní filtr. "  Spaliny  si necháváme měřit každé tři roky a nutno říci, že poslední měření pro nás dopadlo velmi dobře. Další nás čeká příští rok a my se na něj už nyní připravujeme," dodává Stanislav Plachý.

Roštín skupuje a spaluje slámu od okolních zemědělců. Vloni kotelna spotřebovala 1200 tun slámy, přičemž její spotřebu zcela pokryjí zásoby z domácích zdrojů. Od zemědělců v roce 2004 obec vykoupila 2000 tun slámy, takže 800 tun ušetřila na letošní rok. Převážně se používá ječmenná sláma, ale teď se zkouší i řepka a štípaná pšenice.

Sklizeň pro vesnici zajišťuje na základě smluvních vztahů místní společnost. "Obec zakoupila lis na slámu a ten pronajímá společnosti, která balíky dodává rovnou do skladu," řekl starosta Radovan Man.

Technologie vyžaduje kvalitní suchou slámu, provoz kotelny se neobejde bez měření vlhkosti. Před zahájením topné sezóny 2005/2006 se pohybovala kolem 10 %, přičemž doporučená vlhkost je kolem 18 %, maximálně však 23 %.

AUTOR: Alžběta Škarpichová
Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů