Sobota, 20. dubna 2024

Lom v přírodním parku dostal zákaz těžby

Lom v přírodním parku dostal zákaz těžby
Benešov - Obvodní báňský úřad zatím zastavil řízení o povolení trhacích prací v kamenolomu Teletín.

Žulový lom v přírodním parku byl otevřen v souvislosti se stavbou slapské přehrady a investor získal povolení k hornické činnosti před osmi roky. A od té doby lidé z několika obcí na Benešovsku proti znovuzahájení těžby protestují.
 
V lomu se nachází řada zvláště chráněných druhů živočichů. Místním obyvatelům navíc podle některých posudků hrozí v důsledku možné těžby ztráta vody ve studních - jediného zdroje pitné vody, nadlimitní hluk a velká prašnost. Stovky lidí proto letos na jaře protestovali před báňským úřadem v Praze. Obvodní báňský úřad v Kladně nyní vyhověl námitkám odpůrců těžby a zastavil řízení o povolení trhacích prací.

Starosta obce Ladislav Pešek řekl, že těžba není v zájmu obce a jejích občanů. S ohledem na nové skutečnosti, zejména posudky hydrogeologů a neexistenci možných náhradních zdrojů vody není možné o těžbě vůbec uvažovat. "Zastavení řízení o povolení trhacích prací je jen částečné vítězství" uvedl předseda Sdružení přátel Teletína Vít Klimeš.

Protesty proti různým těžebním prostorům nejsou neobvyklé. Například lidí v Lošticích na Šumperku podali žalobu v souvislosti s těžbou v místním kamenolomu. Lidé také protestují proti možnému otevření nových ložisek černého uhlí v Beskydech. Obyvatelům Beskyd a ekologům se nelíbí snaha OKD prozkoumat zásoby zemního plynu z dolu Frenštát, které se vážou na uhelné ložisko. OKD chce plyn vytěžit, ale lidé se bojí, že průzkum plynu je pouze záminka k tomu, aby těžaři vydolovali bohaté zásoby černého uhlí. Neshody mezi OKD a veřejností trvají asi čtyři roky. Vedení OKD zahájení těžby uhlí popírá. Hlubinný důl Frenštát skrývá asi 1,2 miliardy tun zásob kvalitního černého uhlí, které byly zařazeny mezi strategické zásoby státu.

http://aktualne.centrum.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů